Виру (јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виру
võro kiil 
Изговор: виру кил
Зборуван во: Естонија 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-лапски
   балтофински
    Виру 
Писмо: виру-азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: fiu
ISO 639-3: id=vro vro
Учебник на виру од 1885 г,

Виру (võro kiil) — јазик од групата на балтофински јазици од семејството на угрофински јазици. Традиционално јазикот се сметал за дијалект на јужниот естонски јазик или на естонскиот јазик, но сепак јазикот си има свои пишани стандарди и барање за признавање како автохтонен јазик во јужна Естонија. Јазикот го зборуваат околу 70.000 луѓе.

Азбука[уреди | уреди извор]

А
/a/
B
/p/
C
/t͡s/
D
/t/
E
/e/
F
/f/
G
/k/
H
/h/
I
/i/
J
/j/
K
/kk/
L
/l/
M
/m/
N
/n/
O
/o/
P
/pp/
Q
/ʔ/
R
/r/
S
/ss/
Š
/ʃʃ/
T
/tt/
U
/u/
V
/v/
W
/v/
Õ
/ɤ/
Ä
/æ/
Ö
[ø]
Ü
/y/
X
/ks/
Y
/ɨ/
Z
/s/
Ž
/ʃ/
'
/◌ʲ/

Гласовен систем[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

Предни Задни
незаоблени заоблени незаоблени заоблени
Затворени i y ɨ u
Средни e ø ɤ o
Отворени æ ɑ

Јазикот има самогласна хармонија, која е типична за многу уралски јазици, но отсутна во современиот стандарден естонски.

Согласки[уреди | уреди извор]

Двоуснени Уснено-
забни
Венечни Предно-
непчени
Задно-
непчени
Гласилни
Избувни p t k ʔ
Слеани ts tsʲ
Носни m n ŋ ŋʲ
Струјни f , v s h
Приближни l j
Трепетни r

Сите согласки (осен /j/ и /ʔ/) може да се палатализирани. Гласилната избувна согласка (q, т.е. [ʔ]) е многу чест глас во јазикот.

Поврзано[уреди | уреди извор]