Ž

Од Википедија — слободната енциклопедија
Žž

Žлатинична буква која ја претставува фонетската вредност [ʒ]. Оваа буква се користи во чешкиот, словачкиот, хрватскиот, босанскиот, летонскиот и литванскиот јазик и за транскрипција на кириличната буква ж во македонскиот и српскиот јазик.