Ŕ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ŕŕ

Ŕ (мала буква ŕ) — буква во словачката и долнолужичката азбука. Буквата е создадена од буквата 'r' со надреден знак.

Словачки јазик[уреди | уреди извор]

Во словачкиот јазик се користи за гласот [ r̩ː ], односно согласно р, како во гласот 'р' во 'срце'.

Долнолужички јазик[уреди | уреди извор]

Во долнолужичкиот јазик се користи за палатална р, [ ].

Поврзано[уреди | уреди извор]