Ĺ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ĺĺ

Ĺ (мала буква ĺ) — буква во словачката азбука. Буквата е создадена од буквата 'l' со надреден знак. Оваа буква се користи само во овој јазик, но гласот се сретнува кај повеќе словенски јазици.

Словачки јазик[уреди | уреди извор]

Во словачкиот јазик се користи за гласот [ ], односно согласно л, како во гласот 'лл' во 'каллив'.

Поврзано[уреди | уреди извор]