Сколтсколапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сколтсколапонски јазик
sääʹmǩiõll[1] 
Изговор: саа мкиол
Зборуван во: Финска Русија 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Сколтсколапонски јазик 
Писмо: сколтсколапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: sms
ISO 639-3: id=sms sms 
Под број 6 е прикажан сколтскиот лапонски јазик

Сколтсколапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот го зборуваат околу 400 луѓе во Севетијарви во Финска и во Русија. Јазикот исто така се зборувал и во Норвешка но сепак таму изумрел. Јазикот користи сколтсколапонска азбука заснована на стандардната латиница и е официјализирана во 1973 година.

Азбука[уреди | уреди извор]

А а Â â B b C c Č č Ʒ ʒ Ǯ ǯ D d
Đ đ E e F f G g Ǧ ǧ Ǥ ǥ H h I i
J j K k Ǩ ǩ L l M m N n Ŋ ŋ O o
Õ õ P p R r S s Š š T t U u V v
Z z Ž ž Å å Ä ä ʹ

Наводи[уреди | уреди извор]