Мордвински јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мордвински јазици
Народност:Мордвини
Географска
распространетост:
југозападна и југоисточна Русија
Класификација:уралски
  • мордвински јазици
Гранки:

Мордвински јазици — подгрупа на уралските јазици. Оваа група на јазици е составена од два живи јазика кои се зборуваат во Русија, а тие се мокшански јазик и ерзјански јазик.[1] До скоро време овие јазици се сметале за еден јазик именуван како мордвински јазик.[2] Поради разликите во фонологијата, зборовите и морфологијата овие јазици имаат посебен статус. Двата јазика не се меѓусебно разбирливи, па така рускиот се користи ако има потреба од меѓусебна разбирливост.[3]

Двата јазика имаат поседни литературни стандарди. Ерзјанскиот бил кодифициран во 1922 година, а мокашнскиот во 1923 година.[4] Се верува дека изумрениот мешчерански јазик е дел од оваа група.

Фонолошки разлики[уреди | уреди извор]

На фонолошко ниво јазиците се разликуваат на следниов начин::[2]

  • мокашнскиот прави разлика помеѓу гласовите /ɛ, e/ додека ерзјанскиот има само /e/.
  • во неакцентирана позиција ерзјанскиот има самогласна хармоја, како и другите уралски јазици користејќи [e] во предни вокални зборови и [o] во задни вокални зборови, додека мокашнскиот има едноставно [ə] на овие места.
  • гласот /tʃ/ на почетно ниво во ерзјанскиот одговара на /ʃ/ во мокшанскиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Grenoble, Lenore (2003). Language Policy in the Soviet Union. Springer. стр. A80. ISBN 978-1-4020-1298-3.
  2. 2,0 2,1 Raun, Alo (1988). Sinor, Denis (уред.). The Uralic languages: Description, history and foreign influences. BRILL. стр. A96. ISBN 978-90-04-07741-6.
  3. Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations. Greenwood Publishing Group. стр. A489. ISBN 978-0-313-30984-7.
  4. Wixman, Ronald (1984). The Peoples of the USSR. M.E. Sharpe. стр. A137. ISBN 978-0-87332-506-6.

Поврзано[уреди | уреди извор]