Лулолапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лулолапонски јазик
julevsábme 
Изговор: јулевсабме
Зборуван во: Шведска Норвешка 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Лулолапонски јазик 
Писмо: Луле-лапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: smj
ISO 639-3: id=smj smj 
Под број 4 е прикажан лулолапонскиот јазик

Лулолапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот се зборува во Луле Лапмарк во Шведска и во покраината Нурлан во Норвешка. Се пишува со лулолапонска азбука, стандардна латинична азбука. Лулолапонскиот јазик го зборуваат околу 2000 луѓе што го прави втор најголем јазик од групата на лапонски јазици. Денес, се помалку младите луѓе го зборуваат јазикот, но сепак тој е стандардизиран во 1983 година.