Список на јазични семејства

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на јазичните семејства во светот. Тука се вклучени живите и мртвите јазици, како и јазичните изолати и некласифицирани јазици. За подобра прегледност, јазиците се поделени според континентите каде се говорат истите.

Главни јазични семејства[уреди | уреди извор]

По број на говорници[уреди | уреди извор]

Јазичните семејства во светот (види опис)
Проценти на говореност на јазичните семејства.

Ова е список на десетте најраширени јазични семејства:

 1. индоевропски јазици (Европа, Југозападна Азија до Јужна Азија)
 2. синотибетски јазици (Источна Азија)
 3. нигер-конгоански јазици (Африка)
 4. афроазиски јазици (Северна Африка, Југозападна Азија)
 5. австронезиски јазици (Океанија, Мадагаскар, Југоисточна Азија)
 6. дравидски јазици (Јужна Азија)
 7. алтајски јазици (Средна Азија
 8. австроазиски јазици (Југоисточна Азија)
 9. крадајски јазици (Југоисточна Азија)
 10. уралски јазици (Северна Азија до Северна Европа)

Според бројот на јазици[уреди | уреди извор]

 1. нигер-конгоански јазици (1.532 јазика)
 2. австронезиски јазици (1.257 јазика)
 3. транс-новогвинејски јазици (477 јазика)
 4. синотибетски јазици (449 јазика)
 5. индоевропски јазици (439 јазика)
 6. афроазиски јазици (374 јазика)
 7. нилосахарски јазици (205 јазика) [контроверзно]
 8. пама-њуншки јазици (178 јазика)
 9. отомангвејски јазици (177 јазика, бројот варира)
 10. австроазиски јазици (169 јазика)
 11. тај-кадајски јазици (92 јазика)
 12. дравидски јазици (85 јазика)
 13. туписки јазици (76 јазика)

Јазични семејства по континенти[уреди | уреди извор]

Африка и Југозападна Азија[уреди | уреди извор]

 1. Афроазиски јазици (порано Хамитско-семитски јазици)
 2. Нигер-конгоански јазици
 3. Нилосахарски јазици
 4. Хое јазици
 5. Ту јазици
 6. Џу-Хоански јазици

Европа и Северна Азија, Западна Азија и Јужна Азија[уреди | уреди извор]

 1. Индоевропски јазици
 2. Тиренски јазици
 3. Дравидиски јазици
 4. северозападни кавкаски јазици (често приклучени во Северни кавкаски јазици)
 5. Североисточни кавкаски јазици (често приклучени во Северни кавкаски јазици)
 6. Хуритско-урартски јазици (исчезнати, заменети со северни кавкаски)
 7. Јужни кавкаски јазици
 8. Туркиски јазици
 9. Монголски јазици
 10. Тунгуски јазици
 11. Уралски јазици
 12. Јукагирски јазици
 13. Чукотско-камчатски јазици
 14. Дене-енисејски јазици

Источна Азија, Југоисточна Азија и Тихоокеанија[уреди | уреди извор]

 1. Андамански јазици (можеби две семејства)
 2. Австро-азијатски јазици
 3. Австронезиски јазици
 4. Хмонгмјенски јазици
 5. Јапонски јазици
 6. Сино-тибетски јазици
 7. Тај-кадајски јазици

Нова Гвинеја и соседните острови[уреди | уреди извор]

 1. Баинингски јазици
 2. Гранични јазици
 3. Источни Папуански јазици
 4. Источни Брдс хед-Сентански јазици
 5. Источни Транс-Флај јазици
 6. Килвинк Беј јазици
 7. Казукуру јазици
 8. Лејк плејн јазици
 9. Леви Мај-Квомтатари јазици
 10. Маираски јазици
 11. Нимборански јазици
 12. Северни бугенвилски јазици
 13. Пиави јазици
 14. Раму- долносепички јазици
 15. Сенагски јазици
 16. Сепички јазици
 17. Ско јазици
 18. Јужни бугенвилски јазици
 19. Јужно-централни папуански јазици
 20. Тор-квербаски јазици
 21. Торичели јазици
 22. Јеле западни новобритански јазици
 23. Западни папуански јазици
 24. Јуатски јазици

Австралија[уреди | уреди извор]

 1. Бунабански јазици
 2. Далиски јазици
 3. Лимилнгански јазици
 4. Џаракански јазици
 5. Нјулнјулански јазици
 6. Ворански јазици
 7. Миндски јазици
 8. Архем Ленд јазици (3 семејства и 2 изолати)
 9. Гунвињгуански јазици
 10. Пама-нјунгански јазици

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Distribution of language families and isolates north of Mexico at first contact.
 1. Алгиски јазици (вкл. алгонкински јазици) (29)
 2. Алсеански јазици (2)
 3. Кадоански јазици languages (5)
 4. Чимакуански јазици (2)
 5. Чинокански јазици (3)
 6. Чумашки јазици (6)
 7. Комекрудански јазици (3)
 8. Косански јазици (2)
 9. Дене-Енисејски јазици (40 во Северна Америка, 1 во Азија)
 10. Ескимо-Алеутски јазици (7)
 11. Гуаикурански јазиџи (8)
 12. Ирокески јазици (11)
 13. Калапуја јазици (3)
 14. Киова-Таноански јазици (7)
 15. Маидуански јазици (4)
 16. Мајански јазици (Северна и Средна Америка) (31)
 17. Михе-зогенски јазици (Северна Америка) (19)
 18. Мускогенски јазици (6)
 19. ото-Мангвенски јазици (Северна и Средна Америка) (27)
 20. Палаихнихански јазици (2)
 21. Плато Пенитијански јазици (4)
 22. Помоански јазици (7)
 23. Салишки јазици (23)
 24. Шастански јазици (4)
 25. Сиоански јазици (16)
 26. Текистлатекански јазици (3)
 27. Тотонакански јазици (2)
 28. Цимшијански јазици (2)
 29. Утијански јазици (12)
 30. Јутоацтечки јазици (31)
 31. Вакашански јазици (6)
 32. Винтуански јазици (4)
 33. Јокуцански јазици (3)
 34. Јукијански јазици (2)
 35. Јуман-Кочими јазици (11)

Средна Америка и Јужна Америка[уреди | уреди извор]

 1. Алкалуфански јазици (Ј. Америка) (2)
 2. Алгиски јазици (Северна и Средна Америка) (29)
 3. Арауански јазици (Ј. Америка) (8)
 4. Араукански јазици (Ј. Америка) (2)
 5. Аравачки јазици (Ј. Америка и Карибите) (73)
 6. Арутани-сапе јазици (Ј. Америка) (2)
 7. Ајмарански јазици (Ј. Америка) (3)
 8. Барбакоански јазици (Ј. Америка) (7)
 9. кахуапански јазици (Ј. Америка) (2)
 10. Карибски јазици (Ј. Америка) (29)
 11. Чапакура-Ванхамски јазици (Ј. Америка) (5)
 12. Чибчански јазици (Централна и Јужна Америка) (22)
 13. Чоко јазици (Ј. Америка) (10)
 14. Чонски јазици (Ј. Америка) (2)
 15. Козмекрудански јазици (Северна и Средна Америка) (3)
 16. Гуаикуруански јазици (8)
 17. Харакмбетски јазици (Ј. Америка) (2)
 18. Ге јазици (Ј. Америка) (13)
 19. Хикагеански јазици (Средна Америка)
 20. Хивароански јазици (Ј. Америка) (4)
 21. Катукинански јазици (Ј. Америка) (3)
 22. Ленкански јазици (Средна Америка)
 23. Луле-Вилела јазици (Ј. Америка) (1)
 24. Макро-Ге јазици (Ј. Америка) (32)
 25. маку јазици (Ј. Америка) (6)
 26. Маскојански јазици (Ј. Америка) (5)
 27. Масакалијански јазици (Ј. Америка)
 28. Матако-Гуаикуру јазик (Ј. Америка) (11)
 29. Мајански јазици (Северна и Средна Америка) (31)
 30. Мисумалпански јазици (Средна Америка) (9)
 31. Мосетенански јазици (Ј. Америка) (1)
 32. Мура јазици (Ј. Америка) (1)
 33. Набикварански јазици (Ј. Америка)(5)
 34. ото-Манквеански јазици (Северна и Средна Америка) (27)
 35. Паезански јазици (Ј. Америка) (1)
 36. Паноански јазици (Ј. Америка) (30)
 37. Пеба-јагуански јазици (Ј. Америка) (2)
 38. Кечуански јазици (Ј. Америка) (46)
 39. Саливански јазици (Ј. Америка) (2)
 40. Таканански јазици (Ј. Америка) (6)
 41. Текистлатекански јазици (Средна Америка) (3)
 42. Туканоански јазици (Ј. Америка)(25)
 43. Туписки јазици (Ј. Америка) (70)
 44. Уру-Чипаја јазици (Ј. Америка) (2)
 45. Уто-азтечки јазици (Северна и Средна Америка) (31)
 46. Витотоански јазици (Ј. Америка) (6)
 47. Синкански јазици (Средна Америка)
 48. Јаномамски јазици (Ј. Америка) (4)
 49. Јуман-кочими јазици (Северна и Средна Америка) (11)
 50. Замукоански јазици (Ј. Америка) (2)
 51. Запароански јазици (Ј. Америка) (7)

Јазични изолати[уреди | уреди извор]

Централна и Јужна Америка[уреди | уреди извор]

 1. Аикана јазик (Бразил)
 2. Андок јазик (Колумбија, Перу)
 3. Ајмара јазик (Перу, Боливија)
 4. Бетојски јазик (Колумбија)
 5. Камса јазик (Колумбија)
 6. Каничана јазик (Боливија)
 7. Кајубаба јазик (Боливија)
 8. Кофански јазик (Колумбија, Еквадор)
 9. Хуаорански јазик (Еквадор, Перу)
 10. Ирантсе јазик (Бразил)
 11. Итонама јазик (Боливија)
 12. Јоти јазик (Венецуела)
 13. Коаја јазик (Бразил)
 14. Мапудунгунски јазик (Чиле, Аргентина)
 15. Мовима јазик (Боливија)
 16. Муничи јазик (Перу)
 17. Намбикварански јазик (Бразил)
 18. Омурано јазик (Перу)
 19. Оти јазик (Бразил) [исчезнат]
 20. Панкарару јазик (Бразил)
 21. Пуелче јазик (Аргентина, Чиле)
 22. Пуинаве јазик (Колумбија)
 23. Пукуина јазик (Боливија) [исчезнат]
 24. Кечуа јазик (Перу)
 25. Тауширо јазик (Перу)
 26. Текуирака јазик (Перу)
 27. Тикуна јазик (Колумбија, Перу, Бразил)
 28. Варао јазик (Гујана, Суринам, Венецуела)
 29. Јамана јазик (Чиле)
 30. Јуракаре јазик (Боливија)
 31. Јури јазик (Колумбија, Бразил)
 32. Јурумангуи јазик (Колумбија)

Северна Америка[уреди | уреди извор]

 1. Чимарико јазик (САД)
 2. Читимача јазик (САД)
 3. Чоахилтеко јазик (САД, Мексико)
 4. Куитлатек јазик (Мексико) [исчезнат]
 5. Еселенски јазик (САД)
 6. Хаида јазик (Канада, САД)
 7. Хуаве јазик (Мексико)
 8. Каранкава јазик (САД) [исчезнат]
 9. Карокски јазик (САД)
 10. Керески јазик (САД)
 11. Кутенајски јазик (Канада, САД)
 12. Начески јазик (САД)
 13. Пурхепеча јазик (Мексико)
 14. Салијански јазик (САД)
 15. Серски јазик (Мексико)
 16. Сиуслав јазик (САД)
 17. Такелма јазик (САД)
 18. Тимукуа јазик (САД)
 19. Тонкава јазик (САД) [исчезнат]
 20. Туника јазик (САД)
 21. Вашо јазик (САД)
 22. Јана јазик (САД)
 23. Јучи јазик (САД)
 24. Зунски јазик (САД)

Австралија[уреди | уреди извор]

 1. Ениндилјагва јазик
 2. Ларагија јазик
 3. Минкински јазик [исчезнат]
 4. Нгурмбурски јазик
 5. Тивиски јазик

Нова Гвинеја[уреди | уреди извор]

 1. Абиномн јазик
 2. Анемски јазик
 3. Атаски јазик
 4. Буса јазик
 5. Исирава јазик
 6. Колски јазик
 7. Куотски јазик
 8. Масепски јазик
 9. Квомтари-Баибаиски јазици
 10. Сулка јазик
 11. Тајапски јазик
 12. Јале јазик
 13. Јава јазици
 14. Јели Дние јазик
 15. Јурски јазик

Азија[уреди | уреди извор]

 1. ајнски јазик
 2. Нивх јазик или гилјачки (Русија)
 3. Корејски јазик (понекогаш поврзан со алтајски јазици)
 4. Кусунда јазик (Непал)
 5. Калто јазик или Нихалски (Индија) (понекогаш поврзан со Мундаски јазици)
 6. Бурушаски јазик (Пакистан, Индија) (понекогаш поврзан со Енисејски јазици или Старомакедонски јазик)
 7. Еламски јазик (Иран) [исчезнат]
 8. Сумеријански јазик (Ирак) [исчезнат]
 9. Хатски јазик (Турција) [исчезнат]
 10. Шомпенски јазик (Никобарски острови)

Африка[уреди | уреди извор]

 1. Хаѕа јазик (Танзанија)
 2. Сандаве јазик (Танзанија)

Европа[уреди | уреди извор]

 1. Баскиски јазик (поврзан со исчезнатиот аквитански јазик)

Некласифицирани јазици[уреди | уреди извор]

Европа[уреди | уреди извор]

 1. Ибериски јазик (Шпанија) [исчезнат]
 2. Тартесиски јазик (Шпанија, Португалија) [исчезнат]

Африка[уреди | уреди извор]

 1. Шабо јазик
 2. Мероитски јазик [исчезнат]

Азија[уреди | уреди извор]

 1. Кутски јазик [исчезнат]
 2. Каскијански јазик [исчезнат]
 3. Кимериски јазик [исчезнат]

Австралија[уреди | уреди извор]

 1. Тасмански јазици [исчезнати]

Јужна Америка[уреди | уреди извор]

 1. Баенански јазик (Бразил) [исчезнат]
 2. Куле јазик (Перу) [исчезнат]
 3. Кунза јазик (Чиле, Боливија, Аргентина) [исчезнат]
 4. Гамела јазик (Бразил) [исчезнат]
 5. Горготоки јазик (Боливија) [исчезнат]
 6. Хуамое јазик (Бразил) [исчезнат]
 7. Кукура јазик (Бразил) [исчезнат]
 8. Нату јазик (Бразил) [исчезнат]
 9. Тараириу јазик (Бразил)
 10. Туса јазик (Бразил) [исчезнат]
 11. Соко јазик (Бразил) [исчезнат]
 12. Сукуру јазик (Бразил) [исчезнат]
 13. Јурумангуи јазик (Колумбија) [исчезнат]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

 1. Адајски јазик (САД) [исчезнат]
 2. Алагуилачки јазик (Гватемала)
 3. Аранама-тамике јазик (САД) [исчезнат]
 4. Атакапа јазик (САД) [исчезнат]
 5. Беотукски јазик (Канада) [исчезнат]
 6. Калуса јазик (САД) [исчезнат]
 7. Кајусе јазик (САД) [исчезнат]
 8. Котонаме јазик (САД, Максико) [исчезнат]
 9. Маратино јазик (Мексико) [исчезнат]
 10. Наолски јазик (Мексико) [исчезнат]
 11. Куиниква јазик (Мексико) [исчезнат]
 12. Солано јазик (Мексико, САД) [исчезнат]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Boas, Franz. (1911). Handbook of American Indian languages (Vol. 1). Bureau of American Ethnology, Bulletin 40. Washington: Government Print Office (Smithsonian Institution, Bureau of American Ethnology).
 • Boas, Franz. (1922). Handbook of American Indian languages (Vol. 2). Bureau of American Ethnology, Bulletin 40. Washington: Government Print Office (Smithsonian Institution, Bureau of American Ethnology).
 • Boas, Franz. (1933). Handbook of American Indian languages (Vol. 3). Native American legal materials collection, title 1227. Glückstadt: J.J. Augustin.
 • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
 • Campbell, Lyle; & Mithun, Marianne (Eds.). (1979). The languages of native America: Historical and comparative assessment. Austin: University of Texas Press.
 • Goddard, Ives (Ed.). (1996). Languages. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 17). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-048774-9.
 • Goddard, Ives. (1999). Native languages and language families of North America (rev. and enlarged ed. with additions and corrections). [Map]. Lincoln, NE: University of Nebraska Press (Smithsonian Institute). (Updated version of the map in Goddard 1996). ISBN 0-8032-9271-6.
 • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).
 • Greenberg, Joseph H. (1966). The Languages of Africa (2nd ed.). Bloomington: Indiana University.
 • Mithun, Marianne. (1999). The languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7 (hbk); ISBN 0-521-29875-X.
 • Ross, Malcom. (2005). Pronouns as a preliminary diagnostic for grouping Papuan languages. In: Andrew Pawley, Robert Attenborough, Robin Hide and Jack Golson, eds, Papuan pasts: cultural, linguistic and biological histories of Papuan-speaking peoples [1]
 • Ruhlen, Merritt. (1987). A guide to the world's languages. Stanford: Stanford University Press.
 • Sturtevant, William C. (Ed.). (1978-present). Handbook of North American Indians (Vol. 1-20). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. (Vols. 1-3, 16, 18-20 not yet published).
 • Voegelin, C. F.; & Voegelin, F. M. (1977). Classification and index of the world's languages. New York: Elsevier.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]