Куотски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Куотски јазик
Панариски јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеНова Ирска
Говорници2,400  (2002)
Јазично семејство
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3kto

Куотскиот јазик, или панариски, е јазичен изолат, единствен неавстронезиски јазик кој се зборува на територијата на островот Нова Ирска во Папуа Нова Гвинеја. Јаизкот го зборуваат околу 2,400 луѓе, кои воглавно се наоѓаат на северозападниот брег на островот. Поради малиот број на луѓе кои го зборуваат јазикот не се забележани дијалекти.[1]

Статус[уреди | уреди извор]

Куотскиот се смета за загрозен јазик првенство бидејќи децата повеќе зборуваатѕ на ток писин одошто на јазикот.[2]

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

билабијални алвеоларни веларни
назални m n~ɲ ŋ
плозивни безвучни p t k
звучни b d ɡ
фрикати безвучни ɸ~f s~ʃ
звучни β~v
латерални l
вевни ɾ

Самогласки[уреди | уреди извор]

предни задни
затворени i u
средни e o
отворени a

Алофони[уреди | уреди извор]

фонеми алофони
/i/ [i~ɪ~j]
/e/ [e~ɛ]
/a/ [a~ʌ]
/u/ [u~ʊ~w]
/o/ [o~ɔ]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chung, Chul-Hwa & Chung, Kyung-Ja, Kuot Grammar Essentials Архивирано на 2 октомври 2012 г., 1993:p1
  2. Eva Lindström (November 12, 2002). "Kuot Language and Culture". Department of Linguistics, Stockholm University. Retrieved October 14, 2016. p. 102.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]