Туписки јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Туписки јазици
Географска
распространетост:
Бразил, Боливија, Парагвај, Уругвај, и делови од Аргентина
Класификација:жејско-туписко-карипски?
  • туписки јазици
Прајазик:пратуписки
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:tup

туписко-гварански (средно виолетова), други туписки (виолетова), и можна територија во 1500 г. (розово-сива)

Туписки јазицијазично семејство од околу 70 јазици кои се зборуваат/ зборувале во Јужна Америка. Најпознати јазици од ова семејство се гваранскиот и тупискиот јазик.

Класификација[уреди | уреди извор]

Според Родригес и Кабрал (2012), ова семејство е составено од 10 погрупи, кои се поделени на две групи: западнотуписки и источнотуписки.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rodrigues, Aryon Dall'Igna, and Ana Suelly Arruda Câmara Cabral (2012). "Tupían". In Campbell, Lyle, and Verónica Grondona (eds). The indigenous languages of South America: a comprehensive guide. Berlin: De Gruyter Mouton.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Rodrigues, Aryon Dall'Igna (2007). "As consoantes do Proto-Tupí". In Ana Suelly Arruda Câmara Cabral, Aryon Dall'Igna Rodrigues (eds). Linguas e culturas Tupi, p. 167-203. Campinas: Curt Nimuendaju; Brasília: LALI.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]