Синотибетски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Синотибетски јазици
Географска
распространетост:
Источна Азија
Класификација:Една од најголемите јазични семејства во светот.
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:sit

  Синотибетските јазици.

Сино-тибетските јазици се јазична фамилија составена од кинеските и бурманските (мјанмарски) јазици, вклучувајќи околу 250 јазици во Источна Азија, Југоисточна Азија и делови од Јужна Азија. Според бројот на население оваа е втора јазична фамилија веднаш позади индоевропските јазици.

Предлози за класификација[уреди | уреди извор]

Шафер (1966-1974) јазиците ги поделил на следниот начин:

Сино-тибетски (=тибетско-бурмански)
 1. синитски
 2. крадајски
 3. бодички
 4. бурмански
 5. барички
 6. каренички

Бенедикт ја предложил следната класификација:

Сино-тибетски
 1. кинески
 2. тибетско-каренски
  1. каренски
  2. тибетско-бурмански

Матисоф ја предложил следната класификација:

Сино-тибетки
 1. кинески
 2. тибетско-бурмански

Сергеј Старостин ја предложил следната класификација:

Сино-тибетски(верзија 1)
 1. сино-кирантиски
 2. тибетско-бурманско
Сино-тибетски (верзија 2)
 1. кинески
 2. кирантиски
 3. тибетско-бурмански

Наводи[уреди | уреди извор]