Афроазиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Афроазиски јазици
Географска
распространетост:
Северна Африка, Југозападна Азија, Западна Африка, Источна Африка
Класификација:Едно од основните јазични семејства
Гранки:
омотски (понекогаш оспорено)[1]
ISO 639-2 и 639-5:afa
[[File:
|300px]]

Афроазиските јазици сочинуваат големо јазично семејство со околу 375 живи јазика[2] со над 350 милиони говорници во Северна Африка, Источна Африка и Југозападна Азија. Најмногу зборуван афроазиски јазик е арапскиот јазик со околу 230 милиони говорници.[3] Покрај денешните живи јазици, во групата на афроазиски јазици спаѓаат и некои мртви јазици како на пример египетскиот јазик, библискиот хебрејски јазик и акадскиот јазик.

Поимот „афроазиски“ бил создаден од Морис Делафос. Сепак овој поим не се користел многу, сè додека не бил прифатен од Џозеф Гринберг со што се заменил стариот назив хамитско-семитски јазици.

Јазици и распространетост[уреди | уреди извор]

Шема на предлози за класификација на афроазиските јазици.

Афроазиските јазици, во најголем дел од лингвистичката литература, се составени од следните јазични подгрупи:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sands, Bonny (2009). "Africa’s Linguistic Diversity". Language and Linguistics Compass 3/2 (2009): 559–580, 10.1111/j.1749-818x.2008.00124.x
  2. Ethnologue family tree for Afroasiatic languages
  3. Languages of the World

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]