Североисточнокавкаски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Североисточнокавкаски јазици (нашко-дагестански или севернокасписки јазици) — семејство на јазици што се говорат во Русија (Дагестан, Чеченија и Ингушетија), Азербејџан и Грузија. Ова е посебна група, одделна од северозападнокавкаската, чии јазици се наречени и „севернопонтски“.

Јазици[уреди | уреди извор]

Семејство нах[уреди | уреди извор]

Аварско-андско семејство[уреди | уреди извор]

Цеско семејство[уреди | уреди извор]

Лак (изолат)[уреди | уреди извор]

Даргиски дијалекти[уреди | уреди извор]

Хиналуг (изолат)[уреди | уреди извор]

Лезгинско семејство[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]