Прејди на содржината

Тиндски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Тиндски јазик
Идараб мицци 
Изговор: идараб мици'
Зборуван во: Дагестан 
Регион: Средна Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Тиндски јазик
 
Писмо: Тиндска азбука 
Статус
Службен во: Дагестан
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=tin tin

Тиндски јазиксевероисточен кавкаски јазик што се зборува во Дагестан. Не е пишан јазик, за пишување се користат руски јазик и аварски јазик.