Прејди на содржината

Ингушки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Ингушетски јазик)


Ингушки јазик
ГІалгІай Ğalğaj 
Изговор: галгај
Зборуван во: Русија 
Регион: Кавказ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Ингушки јазик
 
Писмо: Ингушка азбука 
Статус
Службен во: Ингушетија, Чеченија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: inh
ISO 639-3: id=inh inh

Ингушки е јазик што го зборуваат Ингушите. Јазикот се зборува во Русија поточно во руските републики Ингушетија и Чеченија. Јазикот се пишува со ингушка азбука, а претходно со арапската.