Цески јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цески јазик
цезйас мец / cezyas mec 
Изговор: цезјас мец
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: СИ кавкаскии
 Цески јазик
 
Писмо: цеска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=ddo ddo

Цески јазик или дидојски јазиксевероисточнокавкаски јазик и го зборуваат околу 15.000 луѓе во Дагестан, Русија. Името на јазикот доаѓа од зборот „цез“ што значи орел. Поимот дидо доаѓа од грузискиот збор დიდი (диди) што значи „голем“.

Јазикот е познат по тоа што има дури 64 падежи.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

Предни Централни Задни
Високи [i]
i
и
  [u]
u
у
Средни [e̞]
e
е/э
  [o̞]
o
о
Ниски   [a] ([aː])
a (ā)
а (ā)
 

Согласки[уреди | уреди извор]

  Билабијални Дентални Латерални Непчани Веларни Увуларни Фарингални Глотални
Експлозивни [p] [b] [pʼ]
p b pʼ
п б пI
[t] [d] [tʼ]
t d tʼ
т д тI
[k] [ɡ] [kʼ]
k g kʼ
к г кI
[qʼ]

къ
Фрикативни [s] [z]
s z
с з
[ɬ]
ł
лъ
[ʃ] [ʒ]
š ž
ш ж
[χ] [ʁ]
x ɣ
х гъ
[ħ] [ʕ]
ħ ʕ
хI гI
[h]
h
гь
Африкативни   [t͡s] [t͡sʼ]
c cʼ
ц цI
[t͡ɬ] [t͡ɬʼ]
ƛ ƛʼ
лI кь
[t͡ʃ] [t͡ʃʼ]
č čʼ
ч чI
[q͡χ]
q
хъ
Носни [m]
m
м
[n]
n
н
           
Ликвидни [r]
r
р
[l]
l
л
Полусамогласни [w]
w
в
[j]
y
й