Бештански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Бештански јазик
бежкьа миц / bežƛʼa mic 
Изговор: бежа миц'
Зборуван во: Русија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Бештански јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: cau
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=kap kap

Бештански јазик — дел од цеската подгрупа на североисточни кавкаски јазици. Јазикот го зборуваат околу 10.000 луѓе во Дагестан, Русија.

Бештанскиот јазик има три дијалекти - основен бештански, тљадили и хошар-хота. Најблиски јазици до бештанскиот се: хунзипскиот, цескиот, хваршискиот и хинушкиот. Исто така, јазикот е сличен и со аварскиот. Бештанскиот е непишан јазик, но постојат повеќе обиди за стандардизирање на јазикот.