Аварски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Аварски јазик
авар мацӀ 
Изговор: авар мац'
Зборуван во: Русија Казахстан Турција Азербејџан 
Регион: Средна Азија Кавказ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Аварски јазик
 
Писмо: Аварска азбука 
Статус
Службен во: Дагестан
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: av
ISO 639-2: ava
ISO 639-3: id=ava ava

Аварскиот (магӀарул мацӀ [maʕarul maʦʼ] "јазик од планините" or авар мацӀ [awar maʦʼ] "аварски јазик") припаѓа на групата на северни кавкаски јазици од аварско-андската подгрупа на јазици. Јазикот е еден од шестте литературни јазици на Дагестан, го зборуваат Аварите и сите етнички групи во Дагестан.

Пишување[уреди | уреди извор]

А а Б б В в Г г Гъ гъ Гь гь ГI гI Д д
Е е Ё ё Ж ж З з И и Й й К к Къ къ
Кь кь КI кI КIкI кIкI Кк кк Л л М м Н н О о
П п Р р С с Т т ТI тI У у Ф ф Х х
Хх хх Хъ хъ Хь хь ХI хI Ц ц Цц цц ЦI цI ЦIцI цIцI
Ч ч ЧI чI ЧIчI чIчI Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь
Э э Ю ю Я я