Андски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Андски јазик — дел од аваро-андската група на јазици од североисточните кавкаски јазици. Во 1926 година бројот на Андите изнесувал 8.000 луѓе, а додека во 2002 година бројот на андски говорници изнесувал 23.000.