Агулски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Агулски јазик
агъул чӀал 
Изговор: агул ч'ал
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Агулски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: agx
ISO 639-3: id=agx agx

Агулски јазиксевероисточен кавкаски јазик зборуван од агулците . Јазикот се зборува во Русија поточно во Дагестан од околу 17.000 луѓе. Јазикот нема службен стгатус.