Прејди на содржината

Табасарански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Табасарански јазик
табасаран чIал 
Изговор: табасаран чал
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Табасарански јазик
 
Писмо: Табасаранска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=tab tab

Табасарански е североисточен кавкаски јазик зборуван од табасаранците . Јазикот се зборува во Русија поточно во Дагестан од околу 95,905 луѓе. Глаголскиот систем на јазикот е доста прост и има два падежи во горниот табасарански и еден во долниот табасарански јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква МФА
А а [ɑ]
Аь аь [æ]
Б б [b]
В в [v]
Г г [g]
Гг гг [ɣ]
Гъ гъ [ʕ]
Гь гь [h]
Д д [d]
Е е [ɛ], []
Ё ё [jo]
Ж ж [ʒ], [ʤ]
Жв жв [ʒʷ]
З з [z], [ʣ]
И и [i]
Й й [j]
К к []
Кк кк [k:]
Къ къ [qʰ:]
Кь кь []
КӀ кӀ []
Л л [l]
М м [m]
Н н [n]
О о [o]
П п []
ПП пп [p:]
ПӀ пӀ []
Р р [r]
С с [s]
Т т []
Тт тт [t:]
ТӀ тӀ []
У у [u]
Уь уь [y]
Ф ф [f]
Х х [ɦ]
Хъ хъ []
Хь хь [x]
'Ц ц [ʦʰ]
Цц цц [ʦʰ:]
ЦӀ цӀ [ʦʼ]
Ч ч [ʧʰ]
Чв чв [ʧʰʷ]
Чч чч [ʧʰ:]
ЧӀ чӀ [ʧʼ]
Ш ш [ʃ]
Шв шв [ʃʷ]
Щ щ [ɕ]
Ъ ъ [ʔ]
Ы ы [ɨ]
Ь ь
Э э [ɛ]
Ю ю [y], [ju]
Я я [æ], []

Забелешка: Буквите во црвено се користат само во зборови од руско потекло.