Табасаранци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Табасарински маж во традиционална облека

Табасаранците (табас. Табасаран, табасаранар) се народност која живее главно во Дагестан, Русија. Во сета Русија има вкупно околу 200,000 ( 2011) Табасаранци. Тие зборуваат на свој табасарански јазик, а културата и традицијата име многу слична со онаа на Лезгинците. По вера се главно Муслимани (Сунити).

Засапеност во Руската Федерација[уреди | уреди извор]

Субјект во РФ Застапеност во 2002 г., во илјади (* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)
Дагестан 110,2
Ставрополски крај 5,5
Ростовска област 2,2
Краснодарски крај 1,3
Саратовска област 1,3
прикажани се само податоци каде бројот на Табасаранците надминува 1.000 жители

Познати личности[уреди | уреди извор]

Руската скокачка со стап Елена Исинбаева е Табасаранка по татко.