Удиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Удиски јазик
удин муз 
Изговор: удин муз
Зборуван во: Азербејџан Грузија 
Регион: Кавказ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Удиски јазик
 
Писмо: Удиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=udi udi

Удиски е североисточен кавкаски јазик зборуван од удиците. Јазикот се зборува во Русија од околу 1000 луѓе. Според некои јазичари, јазикот е потомок на кавкаски албански јазик. Јазикот се зборува во Азербејџан, Ерменија и Грузија.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

  Билабијални Алвеоларни Непчани Веларни Увуларни Глотални
Експлозивни p b t d k g q
Африкативни ʦ ʣ ʦ' ʧ ʤ ʧ'
Фрикативни f v s z ʃ ʒ x ɣ h
Носни m n        
Вевни r
латерално-апроксимантни l
апроксимантни w j

Самогласки[уреди | уреди извор]

Предни Централни Задни
i (y) u
ɛ ɛˤ (œ) ə ɔ ɔˤ
(æ) ɑ ɑˤ