Годоберски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Годеберски јазик
ГъибдилIи мицци 
Изговор: Гибдили мици'
Зборуван во: Дагестан 
Регион: Средна Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Годеберски јазик
 
Писмо: Годоберска азбука 
Статус
Службен во: Дагестан
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=gdo gdo

Годоберски јазик — андски јазик од североисточните кавкаски јазици. Јазикот се зборува во јужен Дагестан од околу 3000 луѓе.

Алфавит[уреди | уреди извор]

Аа Ãã Бб Вв Гг ГIгI Гьгь Гъгъ
Дд Ее Жж Зз Ии И̃и̃ Йй Кк
КIкI Кькь Къкъ Лл ЛIлI Лълъ Мм Нн
Оо Пп Рр Сс Тт ТIтI Уу У̃у̃
Фф Хх ХIхI Хьхь Хъхъ Чч ЧIчI Шш
Щщ Ъъ ь Ээ Юю Яя