Ахвашки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ахвашки јазик — дел од североисточните кавкаски јазици. Јазикот се зборува од околу 1000 луѓе и има два дијалекти: северен и јужен, што не се многу слични. Има неколку книжевни дела на ахвашки, но сепак луѓето користат аварски јазик.