Рутулски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Рутулски јазик
мыхIабишды чIел 
Изговор: мих'абид' ч'eл
Зборуван во: Русија Азербејџан 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Рутулски јазик
 
Писмо: Рутулска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=rut rut

Рутулски е североисточен кавкаски јазик зборуван од рутулците . Јазикот се зборува во Русија поточно во Дагестан од околу 30.000 луѓе. Јазикот се пишува со рутулска азбука заснована на кирилицата и првите записи на рутулски датираат од 15 век.