Цахурски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Цахурски јазик
цIаIхна миз 
Изговор: ц'ахна миз
Зборуван во: Русија Азербејџан 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Цахурски јазик
 
Писмо: Цахурска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=tkr tkr

Цахурски е североисточен кавкаски јазик зборуван од цахурците . Јазикот се зборува во Русија поточно во Дагестан и во северен Азербејџан од околу 30.000 луѓе. Јазикот се пишува со цахурска азбука заснована на кирилицата во Русија и латиница во Азербејџан. Во Русија и во Азербејџан јазикот се учи до четврто одделение и има два дијалекта: Цах и Гелмец.