Прејди на содржината

Батски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Батски јазик
batsba motjiti 
Изговор: батсба мотјити'
Зборуван во: Грузија 
Регион: Кавказ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Батски јазик
 
Писмо: Батска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=bbl bbl

Батскиот е јазикот на батскиот народ. Јазикот се зборува во Кавказот од околу 2.500 до 3.000 луѓе. Јазикот има само еден дијалект и егзистира само како зборуван јазик, нема пишана форма. Батскиот јазик не е сличан јазик со останатите два јазици во нахската подгрупа на кавкаски јазици, ингушетски јазик и чеченски јазик.