Даргински јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Даргински јазик
дарган мез 
Изговор: даргин мез
Зборуван во: Русија 
Регион: Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Даргински јазик
 
Писмо: Даргинска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: dar
ISO 639-3: id=dar dar

Даргински јазиксевероисточен кавкаски јазик зборуван од даргинците . Јазикот го зборуваат 439.000 луѓе во Дагестан, Русија. Јазикот се пишува со даргинска азбука, заснована на кирилицата.