Ирокески јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ирокески јазици
Географска
распространетост:
Источна Северна Америка
Класификација:Еден од важните северноамерикански јазици
Гранки:

Ироке́ските јазиции (англиски: Iroquoian languages) — се јазици на северноамериканските индијанци, кои се распространети во источниот дел на Северна Америка. Наречени се по народот Ирокези кои го населувааттој дел од регионот.

Развој на јазичното семејство[уреди | уреди извор]

Ирокеското семејство на јазици вклучува 11 јазици:

Јужноирокески
1. черокиски
Северниирокески
тускарора-нотовеј
2. Тускарорски
3. Нотовеј
Хуронски
4. Неутрална нација
5. Хурон-Вјандот
Распространетост на ирокеските јазици во предколонијалниот период
Ирокези и Сускеханок
6. Сенека
7. Кајуга
8. Сускеханок
9. Онондага
Mохавско-онајдски
10. Онајдски
11. Мохавски

Литература[уреди | уреди извор]

  • Алексеев, М. Е.. Ирокезские языки // Лингвистический энциклопедический словарь. М.: 1990
  • Goddard, Ives (Ed.). (1996). Languages. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 17). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-048774-9.
  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7 (hbk); ISBN 0-521-29875-X.