Ирокези

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ирокези
Haudenosaunee
Flag of the Iroquois Confederacy.svg
Вкупен број
околу 125.000
(80.000 во САД, 45.000 во Канада)
Подрачја со значајно население
Јазици
мохавски јазик, онеидаски јазик, онондагаски јазик, кајугаски јазик, сенечки јазик, тускарорски јазик, англиски јазик, француски јазик
Вероисповед
Религија Лонгхаус; христијанство

Ирокези (од француски: Iroquois) — група од индијански племиња, кои ја населуваат североисточна Америка (областа на Големите Езера), кои се обединети во т.н. „Ирокезка конфедерација“, наречена и уште „Петте народи“, „Шесте народи“, „Народот од Долгиот дом“, „Лига на ирокезите“ и др. Тие самите се нарекуваат „Ходиношони“ (Haudenosaunee) и буквално може да се преведе како Народот од Долгиот дом. првостепено Лигата на ирокезите е изградена од пет народи: Мохавк (Mohawk), Онеида (Oneida), Онондага (Onondaga), Кајуга (Cayuga) и Сенека (Seneca). Подоцна (1721 г.) кон неа се вклучува шестиот народ: Тускарора (Tuscarora).

Јазик[уреди | уреди извор]

Во рамките на Шестте народи се говорат следните ирокески јазици:

Податоците се од 2003 година, Mingo Language

Распределба на ирокеските јазици пред колонизацијата

Ирокеските јазици спаѓаат во ирокеското јазично семејство.


Личности[уреди | уреди извор]

Црвената Јакна
 • Миротворецот (Skennenrahawi, англиски The Great Peacemaker) — пророк и легендарен основач на Ирокеската лига;
 • Хајауата (Ayenwatha, англиски Hiawatha) — легендарен основач на Ирокеската лига;
 • Тадодахо или Атотархо (зависно од диалектот: Tadodaho, Atotarho. Во превод: Змии во косите) — врач и легендарен основач на Ирокеската лига;
 • Црвената Јакна (Segoyewatha, англиски Red Jacket) — водач;
 • Крал Хендрик Тијанога (Theyanoguin - во превод Западната врата е отворена, англиски King Hendrick) — водач;
 • Џозеф Брант Тајенданеге (Joseph Brant Thayendanagea) — воен водач;
 • Садечката пченка (Kaintwakon, англики. Cornplanter);
 • Прекрасното езеро (Ganioda'yo, англиски Handsome Lake) — пророк;
 • Ели Паркер (Ely S. Parker) — политичар;
 • Артур К. Паркер (Arthur C. Parker) — антрополог;
 • Леон Шенандоа (Leon Shenandoah) — политичар и Тадодахо;
 • Орен Лајнс (Oren Lyons) — политичар;
 • Џон Фаден Гахонуес (Kahonwes, John Fadden) — сликар;
 • Воник Хорн-Милер (Waneek Horn-Miller);
 • Роби Робертсон (Robby Robertson) — пејач;
 • Џоан Шенандоа (Joanne Shenandoah) — пејачка.

Без ирокеско потекло, но поврзани со ирокезите:

Литература[уреди | уреди извор]