Гајанашагова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Ирокезите
Знаме на Ирокезите

Гајанашагова (Gayanashagowa) или во превод Големото Право на мирот е непишан устав на Ирокезите кој е конституиран за потребите на Ирокеската конфедерација. Тој беше создаден од Хуронот попознат како Миротворецот и неговиот гласноговорник Хиавата. Членовите на нацијата го имаат ратификувано уставот.

Според истражувањата на професорот Доналд А. Гринд се смета дека Бенџамин Френклин и Џејмс Медисон кога го создале уставот на САД се послужиле го Гајанашаговата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]