Економија на Ирокезите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Работа на ирокески жени на пченкарните полиња (гравура од 1664 година)
Ирокеска долга куќа во која живееле стотици луѓе

Економијата на Ирокезите претставувала комбинација од градинарство и лов. Племињата од Ирокеската конфедерација и другите северни ирокески-зборувачки народи, влкучувајќи ги и Хуроните, живееле во региони кои сега ги вклучува областите на сојузната држава Њујорк и Големите Езера. Најмногу одгледувале пченка, боранија и тикви.

Сопственост[уреди | уреди извор]

Имотите што ги поседувале биле заеднички.

Постоел и таканаречен совет на кланот на мајките во кој работеле само жени од различни кланови. Храната од таквите земјишта била нарекувана kěndiǔ"gwǎ'ge' hodi'yěn'tho, која се користела на секакви церемонии и фестивали.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. ^ Axtell, 110–11.

Наводи[уреди | уреди извор]

Печатени
  • Jim Adams, "Oklahoma Native Tribe Buys Land in New York State," Indian Country Today, 24 ноември 2002.
  • James Axtell, ed., The Indian Peoples of Eastern America: A Documentary History of the Sexes (New York: Oxford University Press, 1981).
  • Doug George-Kanentiio, Iroquois Culture and Commentary (Santa Fe: Clear Light Publishers, 2000).
  • Bruce E. Johansen, ed., The Encyclopedia of Native American Economic History (Westport, CT: Greenwood Press, 1999).
  • John A. Noon, Law and Government of the Grand River Iroquois (New York: The Viking Fund, 1949).
  • Frank G. Speck, Iroquois (Bloomfield Hills, Michigan: Cranbrook Press, 1945).
  • Sara Henry Stites, Economics of the Iroquois (Lancaster, Pennsylvania: The New Era Printing Company, 1905).
  • Bruce G. Trigger, The Huron Farmers of the North (New York: Holt, Rinehart and Winston, 1969), 28.
  • Anthony F.C. Wallace, The Death and Rebirth of the Seneca (New York: Vintage Books, 1969).
Електронски

Надворешни врски[уреди | уреди извор]