Кајузи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кајузи
Тами Рахр, Кајуга уметник

Кајуга (кај. Guyohkohnyo или народот од големото мочуриште) е група на американски староседелци во Северна Америка. Тие се едни од петте народи на Ирокеската лига. Оригинална татковина им е регионот на Прстестите езера околу Кајуганското езеро во американската сојузна држава Њујорк, помеѓу нивните сродни народи Онондага и Сенека. Ги има нешто повеќе од 86.000.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]