Онондази

Од Википедија — слободната енциклопедија
Онондага
Onöñda'gega'
Onondaga
Амблемот на Онондага
Вкупен број на населението

80.000+

Региони со значително население
 САД (Њујорк)
 Канада (Онтарио)
Јазици
Англиски, Ононда'гега', Други ирокески јазици
Религии
Лонгхаус, Хендсм лејк, Gai'hwi:io, Kanoh'hon'io, Kahni'kwi'io, Други индијански религии
Поврзани етнички групи
Сенека, Онајди, тускарора, Мохавк, Кајуга, други Ирокези

Онондага (Онон. Onöñda'gega' = „ридски народ“) е еден од конститутивните народи на ирокеската (Haudenosaunee) конфедерација. Нивната традиционална татковина е околината на Онондага Округот во американската сојузна држава Њујорк. Нарекувани се и Чувари на огнот (Kayečisnakweˀnì•yuˀ[1].

Села[уреди | уреди извор]

 • Ахаует, (?).
 • Десерокен.
 • Гадокват, денешен Бевертон.
 • Генентаха, на езерото Онондага.
 • Гиствиахна, Во долината Онондага.
 • Онондага, племенско средиште и главен град на ирокескиот сојуз. Се наоѓал на неколку локации.
 • Онондагара, на реката Онондага.
 • Онондагегаге, западно од Лоуер Ебенезер, округ Ири.
 • Ононтатакет,на реката Сенека.
 • Отиханагве, на устието на Салмон Ривер.
 • Теиононтатасес, (?).
 • Тгасунто, (?).
 • Туенхо, јужно од бревертон, на западната страна од езерото Онајда.
 • Туеадасо, во близината на Џејмсвил.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Rudes, B. Tuscarora English Dictionary Toronto: University of Toronto Press, 1999
Нападот на Онондага селото (гравура на Самуел де Шамплен)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]