Прејди на содржината

Џејмс Медисон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џејмс Медисон

Џејмс Медисон (16 март 1751 - 28 јуни 1836) бил претседател на САД. Човек по својата природа низок и изветвен маж, а на изглед стар и збрчкан. Се преселува во Оранџ Кантри, Вирџинија и е пратен во Принстон (тогашното име на денешниот колеџ во Њу Џерси). Студира историја и право. Таткото е на американскиот устав (1776). Една негова дефиниција за една демократска држава: "Една власт мора да биде контролирана од другата власт, бидејќи човечките желби, омраза и лакомост поттикнуваат на мисли и акции спротивно на интересите на општеството. Луѓето мораат да имаат владина, а тие пак мораат да бидат под контрола бидејќи оние коишто владеат можат да грешат". Служел во меѓународниот конгрес и беше водач на собранието на Вирџинија.