Јулисиз С. Грант

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јулисиз С. Грант

Јулисиз С. Грант (роден како Хирам Јулисиз Грант; англиски: Ulysses S. Grant; 27 април 1822 - 23 јули 1885 година) — американски воен офицер и политичар кој служел како 18. Претседател на Соединетите Држави од 1869 до 1877 година. Како главен командант-генерал, тој ја водел Армијата на Унијата до победа во Американската граѓанска војна во 1865 година, а потоа накратко служел како воен секретар. Подоцна, како претседател, Грант го создал Министерството за правда и работел со радикалните републиканци за да ги заштити Афроамериканците за време на реконструкцијата.

Израснат во Охајо, Грант поседувал исклучителни способности на јавање на коњи. Примен во Вест Поинт, Грант дипломирал на 21-во место во класата во 1843 година и служел во Мексиканско-американската војна. Во 1848 година се оженил со Џулија Дент и заедно имале четири деца. Грант дал оставка од војската во 1854 година и се вратил кај своето семејство, но живеел во сиромаштија. Тој се приклучи на Армијата на Унијата по избувнувањето на Американската граѓанска војна во 1861 година и се истакнал со неколку рани победи на Унијата на Западниот театар. Во 1863 година тој ја водел офанзивата на Виксбург, со која Унијата добила контрола над реката Мисисипи, нанесувајќи и сериозен стратешки удар на Конфедерацијата, поделувајќи ја на два дела. Претседателот Абрахам Линколн го промовирал во генерал-полковник по неговата победа во Чатануга. Тринаесет месеци Грант се борел со Роберт Е. Ли за време на копнената кампања со големи жртви и во Петербург. Откако Ли го напуштил Петербург, Грант го победил во Апоматтокс. На 9 април 1865 година, Ли формално му се предал на Грант. Една недела подоцна, Линколн бил убиен и бил наследен од претседателот Ендру Џонсон, кој го промовирал Грант во генерал на армијата во 1866 година. Подоцна, Грант отворено ја прекинал комуникацијата со Џонсон во врска со политиките за реконструкција; Грант ги искористил актите за реконструкција, кои биле донесени и покрај ветото на Џонсон, за да ги спроведе граѓанските права за неодамна ослободените Афроамериканци.

Воен херој, привлечен од неговото чувство за должност, Грант бил едногласно номиниран од Републиканската партија и бил избран за претседател во 1868 година. Како претседател, Грант ја стабилизирал повоената национална економија, ја поддржал реконструкцијата на Конгресот, ратификацијата на 15-тиот амандман и го уништил Кју Клукс Кланот. Под Грант, Унијата била целосно обновена. Тој назначил Афроамериканци и Евреи Американци на истакнати федерални канцеларии. Во 1871 година, Грант ја создал првата Комисија за државни служби, унапредувајќи ја државната служба повеќе од кој било претходен претседател. Либералните републиканци и демократи се обединиле зад противкандидатот на Грант на претседателските избори во 1872 година, но Грант бил реизбран. Политиката на домородните Американци на Грант била да ги асимилира Индијанците во белата култура; За време на неговиот мандат се водела големата војна во Сиукс. Надворешната политика на Грант била главно мирна, без војна, тврдењата на Алабама против Велика Британија вешто биле решени. Сепак, неговата ценета анексија на Карипската Доминиканска Република била отфрлена од Сенатот.

Во своето пензионирање, Грант бил првиот претседател кој го обиколи светот на својата турнеја, вечерајќи со кралицата Викторија и запознавајќи се со многу истакнати странски лидери. Во 1880 година, Грант бил неуспешен во добивањето на републиканската претседателска номинација за трет мандат. Во последната година од својот живот, соочувајќи се со тешки финансиски загуби и болест од рак на грлото, ги напишал своите мемоари, кои се покажале како голем критички и финансиски успех. Во времето на неговата смрт, тој бил одбележан како симбол на националното единство. Грант бил модерен генерал и „вешт водач кој имал природно разбирање за тактиката и стратегијата“.

Историските проценки честопати го рангираат Грант како еден од најлошите претседатели во американската историја. Сепак, ревизионистичките предизвици на овој наратив добиле значителна поддршка во последно време. Иако ги критикувале скандалите, современите историчари ги истакнуваат достигнувањата на неговата претседателска администрација. Тие вклучуваат гонењето на Кланот, третманот на црнците и како луѓе и како Американци, иновативна политика на домородните Американци, договори со Велика Британија и контроверзните претседателски избори во 1876 година. Назначувањето на Грант на Хамилтон Фиш за државен секретар е високо рангирано од историчарите.