Прејди на содржината

Список на претседатели на САД

Од Википедија — слободната енциклопедија

Списокот на претседатели на Соединетите Американски Држави ги содржи личностите кои дале заклетва за да стапат на функцијата претседател на Соединетите Американски Држави по ратификацијата на Уставот на САД, кој важи од 1789 година. За американските водачи пред ратификацијата, видете „Претседател на Континенталниот Конгрес“. На списокот не се внесени вршителите на должноста по Амандман XXV од Уставот на САД.

Бројките означуваат последнователност на мандати во службата. На пример, Џорџ Вашингтон служел двапати, и се брои за прв претседател (а не за прв и втор). Џералд Форд станал претседател по оставката на Ричард Никсон, служејќи го остатокот од никсоновиот втор мандат. Фактот што Форд не бил изгласан не влијае врз броењето, што го прави 38-ми претседател. Гровер Кливленд служел повеќе од еден мандат, но не последнователно, и затоа се брои како 22-риот и 24-тиот претседател на САД. Поради ова, овој список содржи 43 претседателствувања, а само 42 личности.

Список на претседатели[уреди | уреди извор]

      непартиски (2)           Федералистичка (1)           Демократско-републиканска (4)           Демократска (15)           Виговска (4)           Републиканска (18)           Национален сојуз (2)
Претседателство Претседател Претходна функција Партија Мандат Потпретседател
1 30 април 1789

4 март 1797
Џорџ Вашингтон
1732–1799
(Живеел: 67 години)
[1][2][3]
Главен командант
на
Континенталната армија

(1775–1783)
  непартиски
[4]
1
(1788–89)
Џон Адамс
2
(1792)
2 4 март 1797

4 март 1801
Џон Адамс
1735–1826
(Живеел: 90 години)
[5][6][7]
1.
Потпретседател на САД
Федералистичка 3
(1796)
Томас Џеферсон
3 4 март 1801

4 март 1809
Томас Џеферсон
1743–1826
(Живеел: 83 години)
[8][9][10]
2.
Потпретседател на САД
Демократско-
републиканска
4
(1800)
Арон Бјур
4 март 18014 март 1805
5
(1804)
Џорџ Клинтон
4 март 18054 март 1809
4 4 март 1809

4 март 1817
Џејмс Медисон
1751–1836
(Живеел: 85 години)
[11][12][13]
5.
Државен секретар на САД

(1801–1809)
Демократско-
републиканска
6
(1808)
Џорџ Клинтон
4 март 180920 април 1812
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Клинтон)
7
(1812)
Елбриџ Гери
4 март 181323 ноември 1814
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Гери)
5 4 март 1817

4 март 1825
Џејмс Монро
1758–1831
(Живеел: 73 години)
[14][15][16]
7.
Државен секретар на САД

(1811–1817)
Демократско-
републиканска
8
(1816)
Даниел Д. Томкинс
9
(1820)
6 4 март 1825

4 март 1829
Џон Квинси Адамс
1767–1848
(Живеел: 80 години)
[17][18][19]
8.
Државен секретар на САД

(1817–1825)
Демократско-
републиканска
10
(1824)
Џон К. Калхун
7 4 март 1829

4 март 1837
Ендру Џексон
1767–1845
(Живеел: 78 години)
[20][21][22]
Сенатор од Тенеси
(1823–1825)
Демократска 11
(1828)
Џон К. Калхун
4 март 182928 декември 1832
(поднел оставка)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Калхун)
12
(1832)
Мартин Ван Бјурен
4 март 18334 март 1837
8 4 март 1837

4 март 1841
Мартин Ван Бјурен
1782–1862
(Живеел: 79 години)
[23][24][25]
8.
Потпретседател на САД
Демократска 13
(1836)
Ричард Ментор Џонсон
9 4 март 1841

4 април 1841
(починал на функција)
Вилијам Хенри Харисон
1773–1841
(Живеел: 68 години)
[26][27][28]
Амбасадор на САД во Колумбија
(1828–1829)
Виговска 14
(1840)
Џон Тајлер
(станал претседател)
10 4 април 1841

4 март 1845
Џон Тајлер
1790–1862
(Живеел: 71 година)
[29][30][31]
10.
Потпретседател на САД
Виговеска
4 април 184113 септември 1841
Слободна функција
непартиски
13 септември 18414 март 1845
11 4 март 1845

4 март 1849
Џејмс Нокс Полк
1795–1849
(Живеел: 53 години)
[32][33][34]
9.
Гувернер на Тенеси

(1839–1841)
Демократска 15
(1844)
Џорџ М. Далас
12
4 март 1849

9 јули 1850
(починал на функција)
Закари Тејлор
1784–1850
(Живеел: 65 години)
[35][36][37]
Генерал-мајор на 1. пешадиски полк на
армијата на САД
(1846–1849)
Виговска 16
(1848)
Милард Филмор
(станал претседател)
13 9 јули 1850

4 март 1853
Милард Филмор
1800–1874
(Живеел: 74 години)
[38][39][40]
12.
Потпретседател на САД
Виговска непополнето
14 4 март 1853

4 март 1857
Френклин Пирс
1804–1869
(Живеел: 64 години)
[41][42][43]
Генерал-бригадир на 9. пешадиски полк на
армијата на САД
(1847–1848)
Демократска 17
(1852)
Вилијам Р. Кинг
4 март18 април 1853
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Кинг)
15 4 март 1857

4 март 1861
Џејмс Бјукенан
1791–1868
(Живеел: 77 години)
[44][45][46]
Амбасадор на САД во
Обединето Кралство
(1853–1856)
Демократска 18
(1856)
Џон К. Брекинриџ
16 4 март 1861

15 април 1865
(убиен)
Абрахам Линколн
1809–1865
(Живеел: 56 години)
[47][48][49]
Претставник од 7. конгресен дистрикт на Илиноис
(1847–1849)
Републиканска
(Национален сојуз)
19
(1860)
Ханибал Хамлин
4 март 18614 март 1865
20
(1864)
Ендру Џонсон
4 март15 април 1865
(станал претседател)
17 15 април 1865

4 март 1869
Ендру Џонсон
1808–1875
(Живеел: 66 години)
[50][51][52]
16.
Потпретседател на САД
Национален сојуз
15 април 1865ок. 1868
Слободна функција
Демократска
18684 март 1869
18
4 март 1869

4 март 1877
Јулисиз С. Грант
1822–1885
(Живеел: 63 години)
[53][54][55]
Командант-генерал на армијата на САД
(1864–1869])
Републиканска 21
(1868)
Шујлер Колфакс
4 март 18694 март 1873
22
(1872)
Хенри Вилсон
4 март 187322 ноември 1875
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Вилсон)
19 4 март 1877

4 март 1881
Радерфорд Б. Хејс
1822–1893
(Живеел: 70 години)
[56][57][58]
29., 32.
Гувернер на Охајо

(1868–1872 & 1876–1877)
Републиканска 23
(1876)
Вилијам А. Вилер
20 4 март 1881

19 декември 1881
(убиен)
Џејмс А. Гарфилд
1831–1881
(Живеел: 49 години)
[59][60][61]
Претставник од 19. конгрсен дистрикт на Охајо
(1863–1881)
Републиканска 24
(1880)
Честер А. Артур
(станал претседател)
21 19 декември 1881

4 март 1885
Честер А. Артур
1829–1886
(Живеел: 57 години)
[62][63][64]
20.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
22 4 март 1885

4 март 1889
Гровер Кливленд
1837–1908
(Живеел: 71 година)
[65][66]
28.
Гувернер на Њујорк

(1883–1885)
Демократска 25
(1884)
Томас А. Хендрикс
4 март25 ноември 1885
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Хендрикс)
23 4 март 1889

4 март 1893
Бенџамин Харисон
1833–1901
(Живеел: 67 години)
[67][68][69]
Сенатор од Индијана
(1881–1887)
Републиканска 26
(1888)
Леви П. Мортон
24 4 март 1893

4 март 1897
Гровер Кливленд
1837–1908
(Живеел: 71 година)
[65][66]
22.
Претседател на САД

(1885–1889)
Демократска 27
(1892)
Адлеј Стивенсон
25 4 март 1897

14 септември 1901
(убиен)
Вилијам Макинли
1843–1901
(Живеел: 58 години)
[70][71][72]
39.
Гувернер на Охајо

(1892–1896)
Републиканска 28
(1896)
Гарет Хобарт
4 март 189721 ноември 1899
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Хобарт)
29
(1900)
Теодор Рузвелт
4 март14 септември 1901
(станал претседател)
26 14 септември 1901

4 март 1909
Теодор Рузвелт
1858–1919
(Живеел: 60 години)
[73][74][75]
25.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
14 септември 19014 март 1905}}
30
(1904)
Чарлс В. Фербенкс
4 март 19054 март 1909
27 4 март 1909

4 март 1913
Вилијам Хауард Тафт
1857–1930
(Живеел: 72 години)
[76][77][78]
42nd
United States Secretary of War

(1904–1908)
Републиканска 31
(1908)
Џејмс С. Шерман
4 март 190930 октомври 1912
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Шерман)
28 4 март 1913

4 март 1921
Вудро Вилсон
1856–1924
(Живеел: 67 години)
[79][80][81]
34.
Гувернер на Њу Џерси

(1911–1913)
Демократска 32
(1912)
Томас Р. Маршал
33
(1916)
29 4 март 1921

2 август 1923
(починал на функција)
Ворен Г. Хардинг
1865–1923
(Живеел: 57 години)
[82][83][84]
Сенатор од Охајо
(1915–1921)
Републиканска 34
(1920)
Келвин Кулиџ
(станал претседател)
30 2 август 1923

4 март 1929
Келвин Кулиџ
1872–1933
(Живеел: 60 години)
[85][86][87]
29.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
August 2, 19234 март 1925}}
35
(1924)
Чарлс Г. Доус
4 март 19254 март 1929
31
4 март 1929

4 март 1933
Херберт Хувер
1874–1964
(Живеел: 90 години)
[88][89][90]
3.
Секретар за трговија на САД

(1921–1928)
Републиканска 36
(1928)
Чарлс Куртис
32 4 март 1933

12 април 1945
(починал на функција)
Френклин Рузвелт
1882–1945
(Живеел: 63 години)
[91][92][93]
44.
Гувернер на Њујорк

(1929–1932)
Демократска 37
(1932)
Џон Ненс Гарнер
4 март 193320 јануари 1941
38
(1936)
39
(1940)
Хенри А. Валас
20 јануари 194120 јануари 1945
40
(1944)
Хари Труман
20 јануари12 април 1945
(станал претседател)
33 12 април 1945

20 јануари 1953
Хари Труман
1884–1972
(Живеел: 88 години)
[94][95][96]
34.
Потпретседател на САД
Демократска Слободна функција
12 април 194520 јануари 1949
41
(1948)
Албен В. Баркли
20 јануари 194920 јануари 1953
34
20 јануари 1953

20 јануари 1961
Двајт Ајзенхауер
1890–1969
(Живеел: 78 години)
[97][98][99]
Командант на Врховниот штаб на сојузничките сили во Европа
(1949–1952])
Републиканска 42
(1952)
Ричард Никсон
43
(1956)
35 20 јануари 1961

22 ноември 1963
(убиен)
Џон Ф. Кенеди
1917–1963
(Живеел: 46 години)
[100][101][102]
Сенатор од Масачусетс
(1953–1960)
Демократска 44
(1960)
Линдон Џонсон
(станал претседател)
36 22 ноември 1963

20 јануари 1969
Линдон Џонсон
1908–1973
(Живеел: 64 години)
[103][104]
37.
Потпретседател на САД
Демократска Слободна функција
22 ноември 196320 јануари 1965}}
45
(1964)
Хаберт Хамфри
20 јануари 196520 јануари 1969
37 20 јануари 1969

9 август 1974
(поднел оставка)
Ричард Никсон
1913–1994
(Живеел: 81 година)
[105][106][107]
36.
Потпретседател на САД

(1953–1961)
Републиканска 46
(1968)
Спиро Агњу
20 јануари 196910 октомври, 1973
(поднел оставка)
47
(1972)
Слободна функција
10 октомври6 декември 1973}}
Џералд Форд
6 декември 19739 август 1974
(станал претседател)
38 9 август 1974

20 јануари 1977
Џералд Форд
1913–2006
(Живеел: 93 години)
[108][109][110]
40.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
9 август19 декември 1974
Нелсон Рокфелер
19 декември 197420 јануари 1977
39 20 јануари 1977

20 јануари 1981
Џими Картер
Роден 1924
(99 години)
[111][112][113]
76.
Гувернер на Џорџија

(1971–1975)
Демократска 48
(1976)
Валтер Мондејл
40 20 јануари 1981

20 јануари 1989
Роналд Реган
1911–2004
(Живеел: 93 години)
[114][115][116]
33.
Гувернер на Калифорнија

(1967–1975)
Републиканска 49
(1980)
Џорџ Х.В. Буш
50
(1984)
41 20 јануари 1989

20 јануари 1993
Џорџ Х.В. Буш
1924-2018
(Живеел: 94 години)
[117][118][119]
43.
Потпретседател на САД
Републиканска 51
(1988)
Дан Квејл
42 20 јануари 1993

20 јануари 2001
Бил Клинтон
Роден 1946
(77 години)
[120][121][122]
40., 4.
Гувернер на Арканзас

(1979–1981 & 1983–1992)
Демократска 52
(1992)
Ал Гор
53
(1996)
43 20 јануари 2001

20 јануари 2009
Џорџ В. Буш
Роден 1946
(78 години)
[123][124]
46.
Гувернер на Тексас

(1995–2000)
Републиканска 54
(2000)
Дик Чејни
55
(2004)
44 20 јануари 2009

20 јануари 2017
Барак Обама
Роден 1961
(62 години)
[125][126]
Сенатор од Илиноис
(2005–2008)
Демократска 56
(2008)
Џо Бајден
57
(2012)
45 20 јануари 2017

20 јануари 2021
Доналд Трамп
Роден 1946
(78 години)
[127][128]
Извршен директор и претседател на
Организација Трамп
(1971–2017)
Републиканска 58
(2016)
Мајк Пенс
46 20 јануари 2021

актуелен
Џо Бајден
Роден 1942
(81 години)
47.
Потпретседател на САД
Демократска 59
(2020)
Камала Харис

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Biography of George Washington“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 2. „George Washington – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 3. „Life Portrait of George Washington“. American Presidents: Life Portraits. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 4. Jamison, Dennis (December 31, 2014). „George Washington's views on political parties in America“. The Washington Times. Посетено на July 1, 2016. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
 5. „Biography of John Adams“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 6. „John Adams – U.S. Presidents“. History. Посетено на 21 November 2016.
 7. „Life Portrait of John Adams“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 8. „Biography of Thomas Jefferson“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 9. „Thomas Jefferson – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 10. „Life Portrait of Thomas Jefferson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 11. „Biography of James Madison“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 12. „James Madison – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 13. „Life Portrait of James Madison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 14. „Biography of James Madison“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 15. „James Monroe – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 16. „Life Portrait of James Monroe“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 17. „Biography of John Quincy Adams“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 18. „John Quincy Adams – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 19. „Life Portrait of John Quincy Adams“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 20. „Biography of Andrew Jackson“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 21. „Andrew Jackson – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 22. „Life Portrait of Andrew Jackson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 23. „Biography of Martin Van Buren“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 24. „Martin Van Buren – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 25. „Life Portrait of Martin Van Buren“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 26. „Biography of William Henry Harrison“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 27. „William Henry Harrison – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 28. „Life Portrait of William Henry Harrison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 29. „Biography of John Tyler“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 30. „John Tyler – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 31. „Life Portrait of John Tyler“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 32. „Biography of James Polk“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 33. „James K. Polk – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 34. „Life Portrait of James K. Polk“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 35. „Biography of Zachary Taylor“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 36. „Zachary Taylor – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 37. „Life Portrait of Zachary Taylor“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 38. „Biography of Millard Fillmore“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 39. „Millard Fillmore – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 40. „Life Portrait of Millard Fillmore“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 41. „Biography of Franklin Pierce“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 42. „Franklin Pierce – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 43. „Life Portrait of Franklin Pierce“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 44. „Biography of James Buchanan“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 45. „James Buchanan – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 46. „Life Portrait of James Buchanan“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 47. „Biography of Abraham Lincoln“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 48. „Abraham Lincoln – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 49. „Life Portrait of Abraham Lincoln“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 50. „Biography of Andrew Johnson“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 51. „Andrew Johnson – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 52. „Life Portrait of Andrew Johnson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 53. „Biography of Ulysses S. Grant“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 54. „Ulysses S. Grant – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 55. „Life Portrait of Ulysses S. Grant“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 56. „Biography of Rutherford B. Hayes“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 57. „Rutherford B. Hayes – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 58. „Life Portrait of Rutherford B. Hayes“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 59. „Biography of James Garfield“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 60. „James A. Garfield – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 61. „Life Portrait of James Garfield“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 62. „Biography of Chester Arthur“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 63. „Chester A. Arthur – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 64. „Life Portrait of Chester A. Arthur“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 65. 65,0 65,1 „Grover Cleveland – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 66. 66,0 66,1 „Life Portrait of Grover Cleveland“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 67. „Biography of Benjamin Harrison“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 68. „Benjamin Harrison – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 69. „Life Portrait of Benjamin Harrison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 70. „Biography of William McKinley“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 71. „William McKinley – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 72. „Life Portrait of William McKinley“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 73. „Biography of Theodore Roosevelt“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 74. „Theodore Roosevelt – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 75. „Life Portrait of Theodore Roosevelt“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 76. „Biography of William Howard Taft“. WhiteHouse.gov. March 13, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 77. „William Howard Taft – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 78. „Life Portrait of William Howard Taft“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 79. „Biography of Woodrow Wilson“. WhiteHouse.gov. March 13, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 80. „Woodrow Wilson – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 81. „Life Portrait of Woodrow Wilson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 82. „Biography of Warren G. Harding“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 83. „Warren G. Harding – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 84. „Life Portrait of Warren G. Harding“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 85. „Biography of Calvin Coolidge“. WhiteHouse.gov. March 13, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 86. „Calvin Coolidge – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 87. „Life Portrait of Calvin Coolidge“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 88. „Biography of Herbert Hoover“. WhiteHouse.gov. March 13, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 89. „Herbert Hoover – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 90. „Life Portrait of Herbert Hoover“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 91. „Biography of Franklin D. Roosevelt“. WhiteHouse.gov. March 20, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 92. „Franklin D. Roosevelt – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 93. „Life Portrait of Franklin D. Roosevelt“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 6, 2016.
 94. „Biography of Harry S Truman“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 95. „Harry Truman – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 96. „Life Portrait of Harry S. Truman“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 97. „Biography of Dwight D. Eisenhower“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 98. „Dwight D. Eisenhower – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 99. „Life Portrait of Dwight D. Eisenhower“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 100. „Biography of John F. Kennedy“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 101. „John F. Kennedy – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 102. „Life Portrait of John F. Kennedy“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 103. „Lyndon B. Johnson – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 104. „Life Portrait of Lyndon B. Johnson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 105. „Richard M. Nixon“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 106. „Richard M. Nixon – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 107. „Life Portrait of Richard M. Nixon“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 108. „Biography of Gerald R. Ford“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 109. „Gerald Ford – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 110. „Life Portrait of Gerald R. Ford“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 111. „Biography of Jimmy Carter“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 112. „Jimmy Carter – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 113. „Life Portrait of Jimmy Carter“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 114. „Biography of Ronald Reagan“. WhiteHouse.gov. June 25, 2008. Посетено на January 12, 2009.
 115. „Ronald Reagan – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 116. „Life Portrait of Ronald Reagan“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 117. „Biography of George Herbert Walker Bush“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 118. „George Bush – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 119. „Life Portrait of George H.W. Bush“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 120. „Biography of William J. Clinton“. WhiteHouse.gov. March 12, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 121. „Bill Clinton – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 122. „Life Portrait of Bill Clinton“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Посетено на March 7, 2016.
 123. „Biography of President George W. Bush“. WhiteHouse.gov. February 25, 2007. Посетено на January 12, 2009.
 124. „George W. Bush – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 125. „President Barack Obama“. WhiteHouse.gov. 20 јануари 2009. Архивирано од изворникот на 2009-01-22. Посетено на 20 јануари 2009.
 126. „Barack Obama – U.S. Presidents“. History. Посетено на November 27, 2016.
 127. Flegenheimer, Matt; Barbaro, Michael (November 9, 2016). „Donald Trump Is Elected President in Stunning Repudiation of the Establishment“. The New York Times. Посетено на November 13, 2016.
 128. Jamaica Hospital (June 14, 1946). „Certificate of Birth: Donald John Trump“ (PDF). Fox News Channel. Архивирано од изворникот (PDF) на April 9, 2011. Посетено на May 31, 2016.