Вооружени сили на САД

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Армија на САД)

Вооружени сили на САД или војска на САД (англиски: United States Armed Forces) составена од петте федерални постојани служби од седумте познати: копнената војска (армијата) на САД, воената морнарица на САД, военото воздухопловство САД, подгрупите на поморската пешашдија на САД и безбедносните крајбрежни воени сили на САД.

Приближно 1,4 милиони организациски единици се со активни задачи во војската со додатните 1.359.000 организациски единици во седумте резервни делови. Главниот командант на војската на САД е претседателот на Америка. Со сила од 2.26 милиони организациски единици вклучувајќи ги резервите американските воени сили, оваа војска е втората најголема во светот, по кинеската армија која ги поместила војските околу земјата.[1]

Како во многу војски, членовите на воените сили на САД држат позиција отколку таа на офицерот или вклучените која може да биде промовирана. Одбранбените државни воени сили се помошни операциски единици под обласната власт на државната влада или управителот и се различни од националаната безбедносна војска која не е федерална воена сила. Овластена од државниот и федеративниот закон, одбранбените државни воени сили како целина, можеби не се повикуваат, овластуваат или избираат во „воените сили” (во САД) под 32 код на САД од 109-тата војска сепак подединицата подоцна тврди дека индивидуалците кои им служат на одбранбените државни воени сили не се ослободени од државната воена служба.

Вклучувајќи го Порторико, речиси дваесет и пет држави имаат активни одбранбени државни воени сили кои можат да бидат повикани за време на помошна управност и домашни безбедносни мисии. Одделот на одбранбени државни воени сили е кабинската организација која ја управува војската на САД сместена во Пентагон. Секретеријатот за одбрана исто така го надгледува зружениот штаб на генерали, здружените воени команди и цивилните агенции како генералниот инспектор, одбранбената разузнавачка агенција и националната агенција за безбедност. Одделот на одбранбените државни воени сили е најголемиот работник во САД. Воената историја на САД трае нешто повеќе од два века, од времето кога САД прераснала во унија од тринаесет британски колонии без професионална војска, сè до денес кога во светот важела за најопремена воена сила заклучно 2012 година.[2]

Историјата на војската на САД започнува со цивилните фронтови наоружани за лов и обично преживување во дивината коишто биле организирани во локални граѓански војски за мали воени операции главно против индијанските племиња но исто така да се спротивстави на можни напади од страна на малите воени сили на соседните европски колонии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Армиски департман, Одговорно административно лице (Човечки ресурси), „Армиска демографија – воен профил“ Архивирано на 24 декември 2012 г. (бројни статистики)
  2. „14 јуни: Роденден на американската армија“. Историја на американската армија. Архивирано од изворникот на 2018-10-01. Посетено на 1 јули 2011. извадок од текстот на Роберт Рајт, Континенталната армија