Претседател на Соединетите Американски Држави

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Претседател на САД)
Печатот на Претседателот на САД.
Тековниот претседател на Соединетите Американски Држави Џо Бајден
Соединети Американски Држави

Оваа статија е дел од темата:
Политика на САДПретседателот на Соединетите Американски Држави (англ. President of the United States of America) е шеф на државата и на владата на САД. Претседателот е на чело на извршната власт на сојузната влада, чија улога е да ги спроведува државните закони како што ги пропишува Уставот на САД и Конгресот на САД. Претседателот е командант на вооружените сили на САД. Покрај тоа, има и дуги ексклузивни права доделени според Уставот, вклучувајќи и да потпишува или забранува закони изгласани од Конгресот, да формира кабинет од советници, да помилува осуденици, и, со совет и согласност на Сенатот на САД, да склучува меѓународни договори, да назначува сојузни службеници, амбасадори, сојузни судии и судии на Врховниот суд на САД.

Како и со сите високои државни службеници, Уставот ги ограничува овластувањата на Претседателот преку сложен механизам на проверки наменети за заштита на системот од какви било злоупотреби или преземање на апсолутна власт.

Претседателот се избира индиректно, преку Изборен Колеџ на четиригодишен мандат кој може да се повтори само уште еднаш. Секоја сојузна држава делегира пропорционален број на изборни гласови во изборниот колеџ. Преку мнозински систем, гласачите во сите држави гласаат за претседателски кандидат, и победникот ги добива сите изборни гласови во колеџот од таа сојузна држава. За да се избере претседател е потребно просто мнозинство во изборниот колеџ, доколку гласањето е изедначено, Претставничкиот дом на САД го избира претседателот.

Прв претседател на САД бил Џорџ Вашингтон. До денес, вкупно 43 лица во вкупно 55 мандати ја вршеле оваа функција.

Тековен претседател на САД е Џозеф Бајден (од 2021).

Белата куќа во Вашингтон е седиште и резиденција на Претседателот на САД. Платата на претседателот на САД е 400.000 УСД.[1]

Од крајот на 20. век, кога САД се единствена велесила, Претседателот на САД често се нарекува „најмоќна личност на светот“ и секако е една од највлијателните и најпознатите личности во светот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]