Список на претседатели на САД

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на претседатели на Соединетите Американски Држави — список каде што се наведени само имињата на личностите кои дале заклетва за да станат Претседатели на Соединетите Американски Држави по ратификацијата на Уставот на САД, кој важи од 1789 година. За американски лидери пред ратификацијата, видете Претседател на Континенталниот Конгрес. На листата не стојат вршители на должноста по Амандман XXV од Уставот на САД.

Бројките означуваат последнователност на мандати во службата. На пример, Џорџ Вашингтон служел два пати, и се брои за прв претседател (а не за прв и втор). Џералд Форд станал претседател по оставката на Ричард Никсон, служејќи го остатокот од Никсоновиот втор мандат. Фактот што Форд не бил изгласан не влијае врз броењето, што го прави 38-миот претседател. Гровер Кливленд служел повеќе од еден мандат, но не последнователно и затоа се брои како 22-риот и 24-тиот претседател на САД. Поради ова, листава содржи 43 претседателствувања, а само 42 личности.

Список на претседатели[уреди | уреди извор]

      непартиски (2)           Федералистичка (1)           Демократско-републиканска (4)           Демократска (15)           Виговска (4)           Републиканска (18)           Национален сојуз (2)
Претседателство Претседател Претходна функција Партија Мандат Потпретседател
1 30 април 1789

4 март 1797
Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Џорџ Вашингтон
1732–1799
(Живеел: 67 години)
[1][2][3]
Главен командант
на
Континенталната армија

(1775–1783)
  непартиски
[4]
1
(1788–89)
Џон Адамс
2
(1792)
2 4 март 1797

4 март 1801
Official Presidential portrait of John Adams (by John Trumbull, circa 1792).jpg Џон Адамс
1735–1826
(Живеел: 90 години)
[5][6][7]
1.
Потпретседател на САД
Федералистичка 3
(1796)
Томас Џеферсон
3 4 март 1801

4 март 1809
Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg Томас Џеферсон
1743–1826
(Живеел: 83 години)
[8][9][10]
2.
Потпретседател на САД
Демократско-
републиканска
4
(1800)
Арон Бјур
4 март 18014 март 1805
5
(1804)
Џорџ Клинтон
4 март 18054 март 1809
4 4 март 1809

4 март 1817
James Madison.jpg Џејмс Медисон
1751–1836
(Живеел: 85 години)
[11][12][13]
5.
Државен секретар на САД

(1801–1809)
Демократско-
републиканска
6
(1808)
Џорџ Клинтон
4 март 180920 април 1812
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Клинтон)
7
(1812)
Елбриџ Гери
4 март 181323 ноември 1814
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Гери)
5 4 март 1817

4 март 1825
James Monroe White House portrait 1819.gif Џејмс Монро
1758–1831
(Живеел: 73 години)
[14][15][16]
7.
Државен секретар на САД

(1811–1817)
Демократско-
републиканска
8
(1816)
Даниел Д. Томкинс
9
(1820)
6 4 март 1825

4 март 1829
JQA Photo.tif Џон Квинси Адамс
1767–1848
(Живеел: 80 години)
[17][18][19]
8.
Државен секретар на САД

(1817–1825)
Демократско-
републиканска
10
(1824)
Џон К. Калхун
7 4 март 1829

4 март 1837
Andrew Jackson Daguerrotype-crop.jpg Ендру Џексон
1767–1845
(Живеел: 78 години)
[20][21][22]
Сенатор од Тенеси
(1823–1825)
Демократска 11
(1828)
Џон К. Калхун
4 март 182928 декември 1832
(поднел оставка)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Калхун)
12
(1832)
Мартин Ван Бјурен
4 март 18334 март 1837
8 4 март 1837

4 март 1841
Martin Van Buren by Mathew Brady c1855-58.jpg Мартин Ван Бјурен
1782–1862
(Живеел: 79 години)
[23][24][25]
8.
Потпретседател на САД
Демократска 13
(1836)
Ричард Ментор Џонсон
9 4 март 1841

4 април 1841
(починал на функција)
William Henry Harrison daguerreotype edit.jpg Вилијам Хенри Харисон
1773–1841
(Живеел: 68 години)
[26][27][28]
Амбасадор на САД во Колумбија
(1828–1829)
Виговска 14
(1840)
Џон Тајлер
(станал претседател)
10 4 април 1841

4 март 1845
Tyler Daguerreotype (restoration).jpg Џон Тајлер
1790–1862
(Живеел: 71 година)
[29][30][31]
10.
Потпретседател на САД
Виговеска
4 април 184113 септември 1841
Слободна функција
непартиски
13 септември 18414 март 1845
11 4 март 1845

4 март 1849
JKP.jpg Џејмс Нокс Полк
1795–1849
(Живеел: 53 години)
[32][33][34]
9.
Гувернер на Тенеси

(1839–1841)
Демократска 15
(1844)
Џорџ М. Далас
12
4 март 1849

9 јули 1850
(починал на функција)
Zachary Taylor restored and cropped.png Закари Тејлор
1784–1850
(Живеел: 65 години)
[35][36][37]
Генерал-мајор на 1. пешадиски полк на
армијата на САД
(1846–1849)
Виговска 16
(1848)
Милард Филмор
(станал претседател)
13 9 јули 1850

4 март 1853
Millard Fillmore-Edit1.jpg Милард Филмор
1800–1874
(Живеел: 74 години)
[38][39][40]
12.
Потпретседател на САД
Виговска непополнето
14 4 март 1853

4 март 1857
Mathew Brady - Franklin Pierce - alternate crop.jpg Френклин Пирс
1804–1869
(Живеел: 64 години)
[41][42][43]
Генерал-бригадир на 9. пешадиски полк на
[[Армија на САД|армијата на САД]
(1847–1848)
Демократска 17
(1852)
Вилијам Р. Кинг
4 март18 април 1853
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Кинг)
15 4 март 1857

4 март 1861
James Buchanan.jpg Џејмс Бјукенан
1791–1868
(Живеел: 77 години)
[44][45][46]
Амбасадор на САД во
Обединето Кралство
(1853–1856)
Демократска 18
(1856)
Џон К. Брекинриџ
16 4 март 1861

15 април 1865
(убиен)
Abraham Lincoln November 1863.jpg Абрахам Линколн
1809–1865
(Живеел: 56 години)
[47][48][49]
Претставник од 7. конгресен дистрикт на Илиноис
(1847–1849)
Републиканска
(Национален сојуз)
19
(1860)
Ханибал Хамлин
4 март 18614 март 1865
20
(1864)
Ендру Џонсон
4 март15 април 1865
(станал претседател)
17 15 април 1865

4 март 1869
Andrew Johnson photo portrait head and shoulders, c1870-1880-Edit1.jpg Ендру Џонсон
1808–1875
(Живеел: 66 години)
[50][51][52]
16.
Потпретседател на САД
Национален сојуз
15 април 1865~ 1868
Слободна функција
Демократска
18684 март 1869
18
4 март 1869

4 март 1877
Ulysses S. Grant 1870-1880.jpg Јулисиз С. Грант
1822–1885
(Живеел: 63 години)
[53][54][55]
Командант-генерал на армијата на САД
(1864–1869])
Републиканска 21
(1868)
Шујлер Колфакс
4 март 18694 март 1873
22
(1872)
Хенри Вилсон
4 март 187322 ноември 1875
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Вилсон)
19 4 март 1877

4 март 1881
President Rutherford Hayes 1870 - 1880 Restored.jpg Радерфорд Б. Хејс
1822–1893
(Живеел: 70 години)
[56][57][58]
29., 32.
Гувернер на Охајо

(1868–1872 & 1876–1877)
Републиканска 23
(1876)
Вилијам А. Вилер
20 4 март 1881

19 декември 1881
(убиен)
James Abram Garfield, photo portrait seated.jpg Џејмс А. Гарфилд
1831–1881
(Живеел: 49 години)
[59][60][61]
Претставник од 19. конгрсен дистрикт на Охајо
(1863–1881)
Републиканска 24
(1880)
Честер А. Артур
(станал претседател)
21 19 декември 1881

4 март 1885
Chester Alan Arthur.jpg Честер А. Артур
1829–1886
(Живеел: 57 години)
[62][63][64]
20.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
22 4 март 1885

4 март 1889
StephenGroverCleveland.png Гровер Кливленд
1837–1908
(Живеел: 71 година)
[65][66]
28.
Гувернер на Њу Јорк

(1883–1885)
Демократска 25
(1884)
Томас А. Хендрикс
4 март25 ноември 1885
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Хендрикс)
23 4 март 1889

4 март 1893
Benjamin Harrison, head and shoulders bw photo, 1896.jpg Бенџамин Харисон
1833–1901
(Живеел: 67 години)
[67][68][69]
Сенатор од Индијана
(1881–1887)
Републиканска 26
(1888)
Леви П. Мортон
24 4 март 1893

4 март 1897
Grover Cleveland - NARA - 518139.jpg Гровер Кливленд
1837–1908
(Живеел: 71 година)
[65][66]
22.
Претседател на САД

(1885–1889)
Демократска 27
(1892)
Адлеј Стивенсон
25 4 март 1897

14 септември 1901
(убиен)
William McKinley by Courtney Art Studio, 1896.jpg Вилијам Макинли
1843–1901
(Живеел: 58 години)
[70][71][72]
39.
Гувернер на Охајо

(1892–1896)
Републиканска 28
(1896)
Гарет Хобарт
4 март 189721 ноември 1899
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Хобарт)
29
(1900)
Теодор Рузвелт
4 март14 септември 1901
(станал претседател)
26 14 септември 1901

4 март 1909
President Roosevelt - Pach Bros.tif Теодор Рузвелт
1858–1919
(Живеел: 60 години)
[73][74][75]
25.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
14 септември 19014 март 1905}}
30
(1904)
Чарлс В. Фербенкс
4 март 19054 март 1909
27 4 март 1909

4 март 1913
William Howard Taft, head-and-shoulders portrait, facing front.tif Вилијам Хауард Тафт
1857–1930
(Живеел: 72 години)
[76][77][78]
42nd
United States Secretary of War

(1904–1908)
Републиканска 31
(1908)
Џејмс С. Шерман
4 март 190930 октомври 1912
(починал на функција)
Слободна функција
(баланс на мандатот на Шерман)
28 4 март 1913

4 март 1921
President Wilson 1919.tif Вудро Вилсон
1856–1924
(Живеел: 67 години)
[79][80][81]
34.
Гувернер на Њу Џерси

(1911–1913)
Демократска 32
(1912)
Томас Р. Маршал
33
(1916)
29 4 март 1921

2 август 1923
(починал на функција)
Warren G Harding-Harris & Ewing.jpg Ворен Г. Хардинг
1865–1923
(Живеел: 57 години)
[82][83][84]
Сенатор од Охајо
(1915–1921)
Републиканска 34
(1920)
Келвин Кулиџ
(станал претседател)
30 2 август 1923

4 март 1929
Calvin Coolidge cph.3g10777.jpg Келвин Кулиџ
1872–1933
(Живеел: 60 години)
[85][86][87]
29.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
August 2, 19234 март 1925}}
35
(1924)
Чарлс Г. Доус
4 март 19254 март 1929
31
4 март 1929

4 март 1933
President Hoover portrait.jpg Херберт Хувер
1874–1964
(Живеел: 90 години)
[88][89][90]
3.
Секретар за трговија на САД

(1921–1928)
Републиканска 36
(1928)
Чарлс Куртис
32 4 март 1933

12 април 1945
(починал на функција)
FDR 1944 Color Portrait.tif Френклин Рузвелт
1882–1945
(Живеел: 63 години)
[91][92][93]
44.
Гувернер на Њу Јорк

(1929–1932)
Демократска 37
(1932)
Џон Ненс Гарнер
4 март 193320 јануари 1941
38
(1936)
39
(1940)
Хенри А. Валас
20 јануари 194120 јануари 1945
40
(1944)
Хари Труман
20 јануари12 април 1945
(станал претседател)
33 12 април 1945

20 јануари 1953
Harry S. Truman - NARA - 530677.tif Хари Труман
1884–1972
(Живеел: 88 години)
[94][95][96]
34.
Потпретседател на САД
Демократска Слободна функција
12 април 194520 јануари 1949
41
(1948)
Албен В. Баркли
20 јануари 194920 јануари 1953
34
20 јануари 1953

20 јануари 1961
President Eisenhower Portrait 1959.tif Двајт Ајзенхауер
1890–1969
(Живеел: 78 години)
[97][98][99]
Командант на Врховниот штаб на сојузничките сили во Европа
(1949–1952])
Републиканска 42
(1952)
Ричард Никсон
43
(1956)
35 20 јануари 1961

22 ноември 1963
(убиен)
John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg Џон Ф. Кенеди
1917–1963
(Живеел: 46 години)
[100][101][102]
Сенатор од Масачусетс
(1953–1960)
Демократска 44
(1960)
Линдон Џонсон
(станал претседател)
36 22 ноември 1963

20 јануари 1969
Lyndon B. Johnson Oval Office Portrait.tif Линдон Џонсон
1908–1973
(Живеел: 64 години)
[103][104]
37.
Потпретседател на САД
Демократска Слободна функција
22 ноември 196320 јануари 1965}}
45
(1964)
Хаберт Хамфри
20 јануари 196520 јануари 1969
37 20 јануари 1969

9 август 1974
(поднел оставка)
Richard M. Nixon, ca. 1935 - 1982 - NARA - 530679.tif Ричард Никсон
1913–1994
(Живеел: 81 година)
[105][106][107]
36.
Потпретседател на САД

(1953–1961)
Републиканска 46
(1968)
Спиро Агњу
20 јануари 196910 октомври, 1973
(поднел оставка)
47
(1972)
Слободна функција
10 октомври6 декември 1973}}
Џералд Форд
6 декември 19739 август 1974
(станал претседател)
38 9 август 1974

20 јануари 1977
Gerald Ford - NARA - 530680.tif Џералд Форд
1913–2006
(Живеел: 93 години)
[108][109][110]
40.
Потпретседател на САД
Републиканска Слободна функција
9 август19 декември 1974
Нелсон Рокфелер
19 декември 197420 јануари 1977
39 20 јануари 1977

20 јануари 1981
JimmyCarterPortrait2.jpg Џими Картер
Роден 1924
(94 години)
[111][112][113]
76.
Гувернер на Џорџија

(1971–1975)
Демократска 48
(1976)
Валтер Мондејл
40 20 јануари 1981

20 јануари 1989
Official Portrait of President Reagan 1981.jpg Роналд Реган
1911–2004
(Живеел: 93 години)
[114][115][116]
33.
Гувернер на Калифорнија

(1967–1975)
Републиканска 49
(1980)
Џорџ Х.В. Буш
50
(1984)
41 20 јануари 1989

20 јануари 1993
George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg Џорџ Х.В. Буш
Роден 1924
(94 години)
[117][118][119]
43.
Потпретседател на САД
Републиканска 51
(1988)
Дан Квејл
42 20 јануари 1993

20 јануари 2001
Bill Clinton.jpg Бил Клинтон
Роден 1946
(72 години)
[120][121][122]
40., 4.
Гувернер на Арканзас

(1979–1981 & 1983–1992)
Демократска 52
(1992)
Ал Гор
53
(1996)
43 20 јануари 2001

20 јануари 2009
George-W-Bush.jpeg Џорџ В. Буш
Роден 1946
(72 години)
[123][124]
46.
Гувернер на Тексас

(1995–2000)
Републиканска 54
(2000)
Дик Чејни
55
(2004)
44 20 јануари 2009

20 јануари 2017
President Barack Obama.jpg Барак Обама
Роден 1961
(57 години)
[125][126]
Сенатор од Илиноис
(2005–2008)
Демократска 56
(2008)
Џо Бајден
57
(2012)
45 20 јануари 2017

актуелен
Donald Trump Pentagon 2017.jpg Доналд Трамп
Роден 1946
(72 години)
[127][128]
Извршен директор и претседател на
Организација Трамп
(1971–денес)
Републиканска 58
(2016)
Мајк Пенс

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Biography of George Washington“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/georgewashington/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 2. „George Washington – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/george-washington. посет. 27 ноември 2016 г. 
 3. „Life Portrait of George Washington“. American Presidents: Life Portraits. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?121783-1/life-portrait-george-washington. посет. 6 март 2016 г. 
 4. Jamison, Dennis (31 декември 2014). „George Washington's views on political parties in America“. The Washington Times. http://www.washingtontimes.com/news/2014/dec/31/george-washingtons-views-political-parties-america/. посет. 1 јули 2016 г. 
 5. „Biography of John Adams“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/johnadams/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 6. „John Adams – U.S. Presidents“. http://www.history.com/topics/us-presidents/john-adams. посет. 21 ноември 2016 г. 
 7. „Life Portrait of John Adams“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?121951-1/life-portrait-john-adams. посет. 6 март 2016 г. 
 8. „Biography of Thomas Jefferson“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/thomasjefferson/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 9. „Thomas Jefferson – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/thomas-jefferson. посет. 27 ноември 2016 г. 
 10. „Life Portrait of Thomas Jefferson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?121787-1/life-portrait-thomas-jefferson. посет. 6 март 2016 г. 
 11. „Biography of James Madison“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamesmadison/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 12. „James Madison – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/james-madison. посет. 27 ноември 2016 г. 
 13. „Life Portrait of James Madison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?122316-1/life-portrait-james-madison. посет. 6 март 2016 г. 
 14. „Biography of James Madison“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamesmonroe/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 15. „James Monroe – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/james-monroe. посет. 27 ноември 2016 г. 
 16. „Life Portrait of James Monroe“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?122387-1/life-portrait-james-monroe. посет. 6 март 2016 г. 
 17. „Biography of John Quincy Adams“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/johnquincyadams/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 18. „John Quincy Adams – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/john-quincy-adams. посет. 27 ноември 2016 г. 
 19. „Life Portrait of John Quincy Adams“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?122555-1/life-portrait-john-quincy-adams. посет. 6 март 2016 г. 
 20. „Biography of Andrew Jackson“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/andrewjackson/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 21. „Andrew Jackson – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/andrew-jackson. посет. 27 ноември 2016 г. 
 22. „Life Portrait of Andrew Jackson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?122792-1/life-portrait-andrew-jackson. посет. 6 март 2016 г. 
 23. „Biography of Martin Van Buren“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/martinvanburen/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 24. „Martin Van Buren – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/martin-van-buren. посет. 27 ноември 2016 г. 
 25. „Life Portrait of Martin Van Buren“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?122988-1/life-portrait-martin-van-buren. посет. 6 март 2016 г. 
 26. „Biography of William Henry Harrison“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/williamhenryharrison/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 27. „William Henry Harrison – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/william-henry-harrison. посет. 27 ноември 2016 г. 
 28. „Life Portrait of William Henry Harrison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?123123-1/life-portrait-william-henry-harrison. посет. 6 март 2016 г. 
 29. „Biography of John Tyler“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/johntyler/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 30. „John Tyler – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/john-tyler. посет. 27 ноември 2016 г. 
 31. „Life Portrait of John Tyler“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?123380-1/life-portrait-john-tyler. посет. 6 март 2016 г. 
 32. „Biography of James Polk“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamespolk/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 33. „James K. Polk – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/james-polk. посет. 27 ноември 2016 г. 
 34. „Life Portrait of James K. Polk“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?123943-1/life-portrait-james-k-polk. посет. 6 март 2016 г. 
 35. „Biography of Zachary Taylor“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/zacharytaylor/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 36. „Zachary Taylor – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/zachary-taylor. посет. 27 ноември 2016 г. 
 37. „Life Portrait of Zachary Taylor“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?123944-1/life-portrait-zachary-taylor. посет. 6 март 2016 г. 
 38. „Biography of Millard Fillmore“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/millardfillmore/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 39. „Millard Fillmore – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/millard-fillmore. посет. 27 ноември 2016 г. 
 40. „Life Portrait of Millard Fillmore“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?124976-1/life-portrait-millard-fillmore. посет. 6 март 2016 г. 
 41. „Biography of Franklin Pierce“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/franklinpierce/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 42. „Franklin Pierce – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/franklin-pierce. посет. 27 ноември 2016 г. 
 43. „Life Portrait of Franklin Pierce“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?125004-1/life-portrait-franklin-pierce. посет. 6 март 2016 г. 
 44. „Biography of James Buchanan“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamesbuchanan/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 45. „James Buchanan – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/james-buchanan. посет. 27 ноември 2016 г. 
 46. „Life Portrait of James Buchanan“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?125214-1/life-portrait-james-buchanan. посет. 6 март 2016 г. 
 47. „Biography of Abraham Lincoln“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/abrahamlincoln/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 48. „Abraham Lincoln – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/abraham-lincoln. посет. 27 ноември 2016 г. 
 49. „Life Portrait of Abraham Lincoln“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?125640-1/life-portrait-abraham-lincoln. посет. 6 март 2016 г. 
 50. „Biography of Andrew Johnson“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/andrewjohnson/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 51. „Andrew Johnson – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/andrew-johnson. посет. 27 ноември 2016 г. 
 52. „Life Portrait of Andrew Johnson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?150104-1/life-portrait-andrew-johnson. посет. 6 март 2016 г. 
 53. „Biography of Ulysses S. Grant“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/ulyssessgrant/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 54. „Ulysses S. Grant – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/ulysses-s-grant. посет. 27 ноември 2016 г. 
 55. „Life Portrait of Ulysses S. Grant“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?150209-1/life-portrait-ulysses-s-grant. посет. 6 март 2016 г. 
 56. „Biography of Rutherford B. Hayes“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/rutherfordbhayes/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 57. „Rutherford B. Hayes – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/rutherford-b-hayes. посет. 27 ноември 2016 г. 
 58. „Life Portrait of Rutherford B. Hayes“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?150637-1/life-portrait-rutherford-b-hayes. посет. 6 март 2016 г. 
 59. „Biography of James Garfield“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamesgarfield/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 60. „James A. Garfield – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/james-a-garfield. посет. 27 ноември 2016 г. 
 61. „Life Portrait of James Garfield“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151093-1/life-portrait-james-garfield. посет. 6 март 2016 г. 
 62. „Biography of Chester Arthur“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/chesterarthur/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 63. „Chester A. Arthur – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/chester-a-arthur. посет. 27 ноември 2016 г. 
 64. „Life Portrait of Chester A. Arthur“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151431-1/life-portrait-chester-arthur. посет. 6 март 2016 г. 
 65. 65,0 65,1 „Grover Cleveland – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/grover-cleveland. посет. 27 ноември 2016 г. 
 66. 66,0 66,1 „Life Portrait of Grover Cleveland“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151466-1/life-portrait-grover-cleveland. посет. 6 март 2016 г. 
 67. „Biography of Benjamin Harrison“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/benjaminharrison/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 68. „Benjamin Harrison – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/benjamin-harrison. посет. 27 ноември 2016 г. 
 69. „Life Portrait of Benjamin Harrison“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151616-1/life-portrait-benjamin-harrison. посет. 6 март 2016 г. 
 70. „Biography of William McKinley“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/williammckinley/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 71. „William McKinley – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/william-mckinley. посет. 27 ноември 2016 г. 
 72. „Life Portrait of William McKinley“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151617-1/life-portrait-william-mckinley. посет. 6 март 2016 г. 
 73. „Biography of Theodore Roosevelt“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/theodoreroosevelt/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 74. „Theodore Roosevelt – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/theodore-roosevelt. посет. 27 ноември 2016 г. 
 75. „Life Portrait of Theodore Roosevelt“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151618-1/life-portrait-theodore-roosevelt. посет. 6 март 2016 г. 
 76. „Biography of William Howard Taft“. 13 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/williamhowardtaft/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 77. „William Howard Taft – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/william-howard-taft. посет. 27 ноември 2016 г. 
 78. „Life Portrait of William Howard Taft“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151620-1/life-portrait-william-howard-taft. посет. 6 март 2016 г. 
 79. „Biography of Woodrow Wilson“. 13 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/woodrowwilson/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 80. „Woodrow Wilson – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/woodrow-wilson. посет. 27 ноември 2016 г. 
 81. „Life Portrait of Woodrow Wilson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151624-1/life-portrait-woodrow-wilson. посет. 6 март 2016 г. 
 82. „Biography of Warren G. Harding“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/warrenharding/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 83. „Warren G. Harding – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/topics/us-presidents/warren-g-harding. посет. 27 ноември 2016 г. 
 84. „Life Portrait of Warren G. Harding“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151625-1/life-portrait-warren-g-harding. посет. 6 март 2016 г. 
 85. „Biography of Calvin Coolidge“. 13 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/calvincoolidge/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 86. „Calvin Coolidge – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/calvin-coolidge. посет. 27 ноември 2016 г. 
 87. „Life Portrait of Calvin Coolidge“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151626-1/life-portrait-calvin-coolidge. посет. 6 март 2016 г. 
 88. „Biography of Herbert Hoover“. 13 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/herberthoover/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 89. „Herbert Hoover – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/herbert-hoover. посет. 27 ноември 2016 г. 
 90. „Life Portrait of Herbert Hoover“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151627-1/life-portrait-herbert-hoover. посет. 6 март 2016 г. 
 91. „Biography of Franklin D. Roosevelt“. 20 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/franklindroosevelt/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 92. „Franklin D. Roosevelt – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/franklin-d-roosevelt. посет. 27 ноември 2016 г. 
 93. „Life Portrait of Franklin D. Roosevelt“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151628-1/life-portrait-franklin-d-roosevelt. посет. 6 март 2016 г. 
 94. „Biography of Harry S Truman“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/harrystruman/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 95. „Harry Truman – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/harry-truman. посет. 27 ноември 2016 г. 
 96. „Life Portrait of Harry S. Truman“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151629-1/life-portrait-harry-s-truman. посет. 7 март 2016 г. 
 97. „Biography of Dwight D. Eisenhower“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/dwightdeisenhower/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 98. „Dwight D. Eisenhower – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/dwight-d-eisenhower. посет. 27 ноември 2016 г. 
 99. „Life Portrait of Dwight D. Eisenhower“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151630-1/life-portrait-dwight-d-eisenhower. посет. 7 март 2016 г. 
 100. „Biography of John F. Kennedy“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/johnfkennedy/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 101. „John F. Kennedy – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/john-f-kennedy. посет. 27 ноември 2016 г. 
 102. „Life Portrait of John F. Kennedy“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151631-1/life-portrait-john-f-kennedy. посет. 7 март 2016 г. 
 103. „Lyndon B. Johnson – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/lyndon-b-johnson. посет. 27 ноември 2016 г. 
 104. „Life Portrait of Lyndon B. Johnson“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151632-1/life-portrait-lyndon-b-johnson. посет. 7 март 2016 г. 
 105. „Richard M. Nixon“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/richardnixon/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 106. „Richard M. Nixon – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/richard-m-nixon. посет. 27 ноември 2016 г. 
 107. „Life Portrait of Richard M. Nixon“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151633-1/life-portrait-richard-m-nixon. посет. 7 март 2016 г. 
 108. „Biography of Gerald R. Ford“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/geraldford/. посет. 12 јануари 2009 г. 
 109. „Gerald Ford – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/gerald-r-ford. посет. 27 ноември 2016 г. 
 110. „Life Portrait of Gerald R. Ford“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151634-1/life-portrait-gerald-r-ford. посет. 7 март 2016 г. 
 111. „Biography of Jimmy Carter“. 12 март 2007. http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jimmycarter. посет. 12 јануари 2009 г. 
 112. „Jimmy Carter – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/jimmy-carter. посет. 27 ноември 2016 г. 
 113. „Life Portrait of Jimmy Carter“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151635-1/life-portrait-jimmy-carter. посет. 7 март 2016 г. 
 114. „Biography of Ronald Reagan“. 25 јуни 2008. https://www.whitehouse.gov/1600/presidents/ronaldreagan. посет. 12 јануари 2009 г. 
 115. „Ronald Reagan – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/presidents/ronald-reagan. посет. 27 ноември 2016 г. 
 116. „Life Portrait of Ronald Reagan“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151636-1/life-portrait-ronald-reagan. посет. 7 март 2016 г. 
 117. „Biography of George Herbert Walker Bush“. 12 март 2007. https://www.whitehouse.gov/1600/presidents/georgehwbush. посет. 12 јануари 2009 г. 
 118. „George Bush – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/topics/us-presidents/george-bush. посет. 27 ноември 2016 г. 
 119. „Life Portrait of George H.W. Bush“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151637-1/life-portrait-george-hw-bush. посет. 7 март 2016 г. 
 120. „Biography of William J. Clinton“. 12 март 2007. https://www.whitehouse.gov/1600/presidents/williamjclinton. посет. 12 јануари 2009 г. 
 121. „Bill Clinton – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/topics/us-presidents/bill-clinton. посет. 27 ноември 2016 г. 
 122. „Life Portrait of Bill Clinton“. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. http://www.c-span.org/video/?151639-1/life-portrait-bill-clinton. посет. 7 март 2016 г. 
 123. „Biography of President George W. Bush“. 25 февруари 2007. https://www.whitehouse.gov/1600/presidents/georgewbush. посет. 12 јануари 2009 г. 
 124. „George W. Bush – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/topics/us-presidents/george-w-bush. посет. 27 ноември 2016 г. 
 125. „President Barack Obama“. 20 јануари 2009. http://www.whitehouse.gov/administration/president_obama/. посет. 20 јануари 2009 г. 
 126. „Barack Obama – U.S. Presidents“. History. http://www.history.com/topics/us-presidents/barack-obama. посет. 27 ноември 2016 г. 
 127. Donald Trump Is Elected President in Stunning Repudiation of the Establishment“, 9 ноември 2016 (посет. 13 ноември 2016 г).
 128. Jamaica Hospital. „Certificate of Birth: Donald John Trump“ (PDF), Fox News Channel, 14 јуни 1946 (посет. 31 мај 2016 г).