Тускарорски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Тускарорски
Skarureʔ 
Изговор: скаруре
Зборуван во: Канада, САД 
Регион: Северна Америка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Ирокески јазици
 Северноирокески јазици
  Тускарорски 
Писмо: Ирокеска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: iro
ISO 639-3: id=tus tus

Тускарорски јазикирокески јазик и мајчин јазик на народот Тускарори. Јазикот се зборува во Онтарио, Канада и во САД. Изворната татковина на Тускарорите била Северна Каролина. Името значи „народ на конопот“, по индискиот коноп што го користеле.