Нилосахарски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нилосахарски јазици
Географска
распространетост:
Централна и Источна Африка
Класификација:предложена асоцијација со Нигер-конгоански јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:ssa
[[File:
Карта на нилосахарските јазици
|300px]]

Нилосахарските јазици се хипотетичка група на јазици што се зборуваат во централна и источна Африка. Воглавно, јазиците се зборуваат во пустината Сахара и околу реката Нил. Оваа група на јазици опфаќа околу 11 милиони луѓе.

Јазици[уреди | уреди извор]

Поделба според Џозеф Гринберг[уреди | уреди извор]

Според јазичарот Џозеф Гринберг, во оваа фамилија на јазици влегуваат следните јазични групи:

 1. Комуски јазици (Комански јазици и Гумуски јазик)
 2. Сахарски јазици (вклучувајќи го и Канурски јазик)
 3. Сонгајски јазици
 4. Фурски јазици
 5. Мабански јазици
  1. Централносудански јазици
  2. Кунама јазик
  3. Берта јазик
  4. Источносудански јазици (вклучувајќи и Нубиски јазици и Нилски јазици)

Поделба според Бендер 1997[уреди | уреди извор]

Бендер истите јазици ги класифицирал на следниот начин:

 1. Сонгајски јазици
 2. Сахарски јазици
 3. Кулијачки јазици
 4. Јазици-сателити
  1. Мубански јазици
  2. Фурски јазици
  3. Берта јазик
  4. Кунама јазик
  5. Нилосахарски
   1. Источносудански јазици
   2. Централносудански јазици
   3. Кадуски јазици
   4. Комуски јазици
    1. Комански јазици
    2. Гумуски јазици

Ехрет 2001[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]