Сонгајски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сонгајски јазици
Songhay 
Изговор: сонгај
Зборуван во: Бенин Мали Нигер 
Регион: Источна Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нилосахарски
 Сонгајски јазици
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: son
ISO 639-3:

Сонгајските јазици се група на јазици што се зборувани по реката Нигер во Мали, Нигер и Бенин. Многу долго јазиците биле користени како лингва франка низ тој регион од времето на Сонгајската Империја. Во Мали, дијалектот Гао е избран како јазик на медиумите и образованито. Гао дијалектот е сличен со Зарма дијалектот во Нигер. Сонгајските јазици се пишуваат со латиница.