Прејди на содржината

Источноџебелски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Источноџебелските јазици се мала група на јазици и припаѓаат на групата на источносудански јазици. Тие се зборуваат во Судан во Ан Нил ал Азрак провинцијата. Во оваа група спаѓаат јазиците:

Гамски јазик ("ингасана" или "табиски"),
Акаски јазик (силачки),
Кело јазик (торнасиски),
Молоски јазик (малкански).