Прејди на содржината

Сахара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сахара

Сахара е пустина во северна Африка, која се простира на површина од околу 9.000.000 км2, со што е најголемата сува пустина во светот. Од плоштината на африканскиот континент зазема една третина. Нејзината големина е приближно 50 пати поголема од плоштината на САД. Името Сахара, според арапскиот изговор значи пустина(арап. صحراء арапски изговор), и се смета дека постои најмалку 3.500 години таква каква што е моментално денес.

Сахара е најголемата пустина во светот, и е распространета на териториите на Мавританија, Мароко, Алжир, Тунис, Либија, Египет, Судан, Чад, Нигер и Мали.

Најголем град кој е расположен на пустината Сахара е главниот град на Мавританија- Нуакшот.Пустината Сахара е едно од најсувите и најтоплите места во светот. Температурите достигнуваат и до 56 степени на сенка, а средното количество на врнежи е помалку од 7 см дожд, при што во највлажните реони може да падне дожд дури двапати неделно и потоа со години да нема ниту капка.

Многу малку животни успеваат да се справат со климата и да живеат во пустината. Такви се на пример газелата, антилопата, чакалите. Многу мал дел од Сахара зазима плодородни оази- само околу 200 000 кв. Км.

Како транспорт се користат се камилите. Најмногу се одгледуваат урми, пченка и слично. Настанувањето на Сахара е дел од процес, којшто се предвидува дека започнал пред 8000 години кога почвата во овој регион била сѐ уште плодна. Некои од плодните региони денес се напојуват од понорници и водни базени.

Според проучувањето на сателитски снимки, направени на Сахара, некои доаѓаат до извод дека пустината постојано се зголемува или намалува. Во почетокот на 80 години јужниот крај на Сахара достигнал дури до Сахел. Но во средината на 80-те овој регион веќе бил покриен со зеленило. Во последно време, постојано се прават напори за да се застане со ширењето на пустината.

Сахара како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Сахара се јавува како тема во уметноста и во популарната култура. Во тој поглед можат да се наведат бројни примери на книжевни и музички дела посветени на Сахара, како:

  • „Патник низ Сахара“ (Putnik kroz Saharu) - песна на Десанка Максимовиќ.[1]
  • „Сахара“ (Sahara) - американски филм од 2005 година.[2]
  • „Чај во Сахара“ (Tea in the Sahara) - песна на британската рок-група „Полис“ (Police) од 1983 година.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]