Понорница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Понорница во Крижна Јама (Крсна Јама) во Словенија

Понорница – река во карстни, карпести предели што понира под земјата, тече под неа и повторно избива на површината.[1]

Понорниците може да бидат целосно природни, што течат низ пештерски системи. Во карстните предели, понорниците може да исчезнат во понори и да продолжат да течат под земја. Во некои случаи се појавуваат, тие повторно се јавуваат на површината. Некои риби и други организми се прилагодиле за живот во понорниците и подземните езера.[2]

Понорниците исто така може да бидат резултат од покривање на река или поместување на речен тек во пропусни канали, вообичаено како дел од урбаниот развој.[3]

Понорници во Македонија[уреди | уреди извор]

Понорот на Крапска Река, Македонија

На варовничките терени во Македонија присутни сè повеќе понорници:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2006). Толковен речник на македонскиот јазик. IV. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 291. ISBN 978-9989-640-86-5.
  2. William B. White and David C. Culver (eds), Encyclopedia of Caves, 2nd ed, Academic Press, 2012, ISBN 0123838339, p. 468.
  3. Richard J. Heggen: Underground Rivers from the River Styx to the Rio San Buenaventura with Occasional Diversions Архивирано на 21 јули 2016 г., University of New Mexico.