Прејди на содржината

Поларни региони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поларни региони

Поларни региони на планетата Земја се подрачјата на глобусот кои ги опкружуваат половите, а се наоѓаат северно од Арктикот, а јужно од Антарктикот.

Се одликуваат со поладна клима, екстремно ниски температури, силна глацијација и екстремни варијации во дневните часови со 24-часовен ден во текот на летото (полноќно сонце) и траен мрак во текот на зимата. Средиштата на овие регии го прават северниот и Јужниот Пол.

Во Земјината северна поларна регија се наоѓаат многу населби, додека ниедна не е населена, освен научните бази, додека во јужната поларна регија не се наоѓа ништо, бидејќи е постудена од северната поларна регија.

Останатите планети и природни сателити во Сончевиот Систем имаат интересни завои околу своите поларни регии. Земјиниот природен сателит Месечината најверојатно содржи обилни наслаги од лед во длабоките кратери на своите поларни регии кои никогаш не ја гледаат целосната сончева светлина. Марс има поларни капи како Земјата, но за разлика од Земјините ледени капи, тие се состојат со голем процент на јаглерод диоксид.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]