Југ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Југ на компас

Југ е правец во географијата и една од четирите страни на светот. Се наоѓа на спротивната страна од север и на 90 степени од исток и запад. Во навигацијата со компас, југ е означен со агол од однос 180°.


Географски југ е во правецот на јужниот крај на оската околу која се врти земната топка, завршувајќи со јужниот пол.

Магнетен југ е во правецот на јужната магнетска точка која е обично далеку од јужниот географски пол.