Исток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Исток на компас

Исток е правец во географијата и една од четирите страни на светот. Се наоѓа на спротивната страна од запад и на 90 степени од север и југ. Исток е правецот во кој Земјината топка се врти околу нејзината оска и насоката од која очигледно изгрева сонцето. Во навигацијата со компас, исток е означен со агол од однос 90°.

Потеклото на збирот „исток“[уреди | уреди извор]

Средноанглискито збор за „исток“ бил „est“, изведен од прото-германскиот збор „aus“ (со значење: „до“) или зборот „austra“ (со значење: „кон изгрејсонцето“), а тој произлегува од протоиндо-европскиот збор „aus“ („да сјаје“ или „зора“). Слично значење имаат и стариот високогермански збор „ōstar“ („на исток“), латинскиот збор „aurora“ („зора“) и грчкиот збор „eos“. Исто така, зборот би можел да бид еповрзан и со „Ēostrе“ (германска божица на зората).

Исток како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Патници од истокот“ (Путници са истока) - песна во проза на српскиот писател Иво Андриќ од 1961 година.[1]
  • „Исток-запад“ - книга на Јадранка Владова и Н. Кнеѓевиќ.[2]
  • „Исток“ (East) - песна на англискиот гудачки квартет „Баланеску“ (Balanescu Quartet) од 1994 година.[3]
  • „Исток“ (East) - албум на австралиската поп-рок група „Колд Чизел“ (Cold Chisel) од 1980 година.[4]
  • „Север, југ, исток и запад“ (North, South, East and West) - песна на австралиската рок-група „Чрч“ (The Church) од 1988 година.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 238-239.
  2. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
  3. DISCOGS, Balanescu Quartet* ‎– Luminitza (пристапено на 17.6.2020)
  4. YouTube, Cold Chisel - East (1980) Full Album (пристапено на 29.9.2017)
  5. YouTube, The Church - Starfish (Full Album) 1988 - 480P.mp4 (пристапено на 15.10.2017)